EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делойт: Индексът на доверие в частния капитал стабилен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делойт: Индексът на доверие в частния капитал стабилен

mail17:40 | 21.02.2023прегледи 778 коментарикоментари 0


Пазарите на частни капиталови инвестиции в Централна Европа през 2022 г. бяха повлияни от инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това последното годишно проучване на Делойт за Централна Европа разкрива оптимистични нагласи по отношение на пазарната активност. Над 80% от респондентите са уверени, че годината ще се окаже добра по отношение на възвращаемост на инвестициите. 

Това създава апетит за инвестиции, като сега двойно повече участници в проучването (41%) виждат по-големи възможности в сравнение с лятото на 2022 г (18%). Сделките могат да бъдат стимулирани от смекчаване на цените, като почти половината от анкетираните (45%) смятат, че очакванията на доставчиците за цените са намалели през второто полугодие на 2022 г., а близо две трети (64%) смятат, че те ще намалят през първото полугодие на 2023 г.

„Пазарът стана свидетел на необичайно голям брой сътресения само за две години, като възстановяването след пандемията беше застигнато от инфлацията и повишаването на лихвените проценти, което накара инвеститорите да са по-предпазливи“, подчертава Таня Карагеоргиева, съдружник „Финансово консултиране“ в Делойт България. „През 20-те години, в които провеждаме нашето проучване, наблюдаваме, че всеки шок е последван от повишаване на доверието, икономическите условия и броя сделки, затова вярваме, че инвеститорите в региона натрупаха опит, който ще им помогне запазят бизнеса устойчив и да открият допълнителни възможностите за устойчив растеж.”

Структурата на финансирането на сделките се променя, като две пети от сключващите сделки вече търсят повече рискови фондове и небанкови кредитори, тъй като им е по-трудно да осигурят ливъридж за сделки. Почти една пета (17%) съобщават, че се нуждаят повече от кредитори при сключване на сделка сега, в сравнение с преди шест месеца.

Инвеститорите напредват и по пътя си към ESG, като една пета от тях вече са изпълнили ангажименти и цели за декарбонизация, което е с 50% повече в сравнение с нашето лятно проучване. 

„Инвеститорите все повече се насочват към дейности в посока ESG, тъй като го приемат като инструмент за създаване на стойност. Точно когато регулациите се увеличават, виждаме как предишните намерения на нашите респонденти се превръщат в реални действия и това е много положителна стъпка.“, допълва Таня Карагеоргиева. Всъщност по-голямата част от участниците в сделките в последното проучване (52%) вече приемат ESG като инструмент за създаване на стойност за портфейли, което е значително увеличение от последното ни проучване, а друга четвърт (24%) виждат ESG като стратегия за намаляване на риска.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg