EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дело срещу "Креди Сюис" за пране на пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дело срещу "Креди Сюис" за пране на пари

mail18:16 | 07.02.2022прегледи 894 коментарикоментари 0


Швейцарски съд започна в понеделник гледането на дело срещу банка "Креди сюис", която е обвинена, че е позволила на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които са били пренасяни с куфари, предаде Ройтерс.
Това е първото наказателно дело срещу голяма банка в Швейцария. Прокуратурата иска "Креди Сюис" да плати обезщетение в размер на около 42,4 милиона швейцарски франка (45,86 милиона долара).

Според прокуратурата втората по големина банка в Швейцария и нейна бивша служителка не са взели всички необходими мерки, за да попречат на предполагаемите наркотрафиканти да укрият и изперат пари в брой между 2004 и 2008 г.
"Креди сюис" категорично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея твърдения по този случай и е убедена, че бившата й служителка е невинна", каза банката в изявление, изпратено до Ройтерс, като добави, че "енергично ще се защитава в съда".

Случаят предизвика голям обществен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще възприеме по-твърд подход към банките.
Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които "Креди сюис" и бившата й служителка са имали с българския бивш борец Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бивш служител на швейцарската банка "Юлиус Бер", улеснил прането на пари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg