EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Декември, храните поевтиняха слабо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Декември, храните поевтиняха слабо

mail16:30 | 13.01.2022прегледи 671 коментарикоментари 0


През декември 2021 г. храните поевтиняха слабо в световен мащаб вследствие най-вече на понижението на цените на растителните масла и захарта, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Стойността на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в цените на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,9% спрямо ноември до 133,7 пункта, но въпреки това остана с 23,1% над показателя за декември 2020 г. С изключение на млечните продукти останалите подиндекси се понижиха в сравнение с ноември, но на годишна база всички отчетоха значителен ръст.

Усреднената стойност на подиндекса за зърнените култури се понижи с 0,6% през декември спрямо ноември до 140,5 рункта, след като нарасналото предлагане на пшеница след прибирането на реколтата в Южна Америка и намалялото търсене за внос натиснаха цените на зърнената култура. Царевицата обаче поскъпна на фона на активно търсене и заради опасенията за последиците от продължителната суша в Бразилия.

Повишаване на цените бе отчетено при соргото, но ечемикът и оризът поевтиняха слабо, включително и заради обезценяването на валутите на основни страни-износителки на ориз спрямо щатския долар. За 2021 г. като цяло цените на пшеницата и царевицата се повишиха съответно средно с 44,1% и 31,3% благодарение на активното търсене и ограниченото предлагане, особено от основни износители на пшеница.

Единствената зърнена култура, включена в изчисляването на подиндекса, която поевтиня през 2021 г., бе оризът, като спадът е средно с 4% спрямо 2020 г. на фона на изострената конкуренция между основните доставчици.

Подиндексът за растителните масла през декември отчете спад от 3,3% в сравнение с ноември до 178,5 пункта, отстъпвайки вече значително от достигнатото през октомври рекордно високо ниво. Основните двигатели на понижението са цените на палмовото масло и слънчогледовото олио, докато тези на соевото и рапичното масло са на практика непроменени.

Слабото търсене за внос вследствие на разширяващата се заболеваемост от коронавирс натисна цените на палмовото масло и олиото. При соевото и рапичното масло подкрепа за цените оказа активното търсене за внос най-вече от Индия и запазващото се недостатъчно предлагане в световен мащаб. Средната стойност на подиндекса за годината обаче е максимално от започването на изчисляването му и е с цели 65,8% над показателя за 2020 г.

Единственият подиндекс с ръст през декември на месечна база бе този на млечните продукти, като увеличението е с 1,8% до 128,2 пункта. Спрямо декември 2020 г. подиндексът се е повишил със 17,4%. Продължи поскъпването на маслото и сухото мляко на фона на силното търсене за внос в световен мащаб и ограниченото предлагане при относително слабото производство в Западна Европа и Океания.

Въпреки спада в добитите количества мляко в Западна Европа бе отчетен ръст на производството на сирена и известен спад на цените им, докато производството на останалите видове млечни продукти намаля. Стабилно високото търсене за внос, особено от азиатските държави, поддържаше ръста на цените през цялата година.

При месните продукти спадът на подиндекса за цените в световен мащаб през декември е минимален до 111,3 пункта от 111,4 пункта през ноември, но остана със 17,4% над стойността си за декември 2020 г. За пореден месец обаче окончателната стойност на подиндекса може да бъде коригирана заради използването на прогнозни данни при изчислението му след непостъпила навреме информация. Птичето месо поевтиня вследствие на нарасналото предлагане за износ, а при овчето месо то дойде основно от Океания.  

Междувременно цените на свинското се понижиха за 6-ти пореден месец, макар и незначително през декември, заради свитото търсене от Китай, което бе компенсирано до голяма степен от ръста на продажбите преди Коледа в основните страни-производителки. В рамките на 2021 г. в най-голяма степен се повишиха цените на овчето месо, следвани от говеждото и птичето, докато свинското поевтиня незначително.

Подиндексът за цените на захарта през декември се понижи с 3,1% в сравнение с ноември до 116,4 пункта, достигайки най-ниската си стойност за последните 5 месеца. Спадът бе обусловен от намалялото търсене в световен мащаб на фона на разпространението на коронавирусния щам „Омикрон” и въвеждането на ограничителни мерки в редица световни региони.

Обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар и поевтиняването на етанола също допринесоха за понижаването на цените на захарта. През 2021 г. обаче средната стойност на подиндекса се оказа максималната от 2016 г. насам, като основната причина бе в запазващите се опасения за свиване на производството в Бразилия при нарастващо търсене в световен мащаб.

 

източник: sinor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg