EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дегустации за Concours Mondial de Bruxelles 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дегустации за Concours Mondial de Bruxelles 2016

mail12:20 | 29.04.2016прегледи 1693 коментарикоментари 0


С рекорден брой български вина, близо 260 проби, в Пловдив започнаха дегустациите за 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles 2016. Конкурсът се прави за първи път в България с 8750 проби вина от 51 държави в Международния панаир в града. 
За мен е висока чест и привилегия да ви приветствам на 23-то издание на Световния независим винен конкурс "Брюксел", каза в приветствието си кметът на града Иван Тотев. Той благодари на организаторите и на партньорите, защото по думите му "този форум не само, че ще предостави възможност на професионалистите от цял свят да се запознаят с качествените вина, но и с Пловдив - културната столица на Европа през 2019-а". Градът ни има поредица от отличия и е център на един от най-богатите лозаро-винарски райони в България - Тракийската низина, каза кметът. Той припомни, че винопроизводството в този регион има традиции от хиляди години и добави, че съвсем наскоро е разработена първата карта за винен туризъм в България. 
От името на Международния панаир в Пловдив участниците в конкурса приветства главният директор Иван Соколов. Предстоящата среща на световния елит на винопроизводителите е изключително важна за България и ще се убедите, че нашата страна има с какво да защити своето място в нея, каза Соколов. Миналото ни дава хилядолетна история и традиция, а настоящето я трансформира в модерно производство, съхраняващо майсторството на предишните поколения, добавящо нов стил в културата на виното, каза още директорът. Българските винарски изби печелят все повече медали на престижни международни състезания и така доказват, че са силен съперник на световния пазар, заяви Иван Соколов.
Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев посочи, че през 2015 година в България са произведени 130 милиона литра вино, над 50 милиона литра от които са реализирани зад граница. Той обяви, че 2015-а е рекордна по добив и преработка на грозде за последните 20 години.
По данни на организаторите на миналогодишния конкурс българските проби са били 80, като 42 на сто от тях са спечелили златни и сребърни отличия и са регистрирали своеобразен рекорд за българския винен бранш.
В дегустационните комисии ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти - български енолози. Събитието ще се обслужва от сомелиери от Университета по хранителни технологии - Пловдив. 
23-тото издание на най-престижния независим винен конкурс в света се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.(БТА)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg