EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дебати около парк “Странджа”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дебати около парк “Странджа”

mail09:40 | 31.01.2011прегледи 817 коментарикоментари 0


Излезе решение на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ, с което се уточняват забележките, които ще влязат в Плана за управление на Природен парк „Странджа”, съобщава Българска фонданция за биоразнообразие /БФБ/. Основните преработки са свързани с отразяване и синхронизация с извършените през последните 5 години промени в законовата и нормативната база, отпадането на параметрите в предложените зони за застрояване, прилагане принципите на Севилската стратегия за биосферните паркове и др. БФБ и Природен парк „Странджа” направиха по този повод срещи с местните хора и кметовете в различни населени места на територията на парка, за да разясни ситуацията с Плана за управление и да ги запознае с решението на МОСВ относно актуализирането му.
В Ахтопол местните хора се интересуваха от изключването на местностите „Айроди”, „Ахтото” и „Аероплана” от защитена местност „Устие на река Велека”, което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване. С Плана за управление не могат да се променят границите на парка и включените в него други защитени територии, казаха от БФБ. В същото време той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите и в тази връзка местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев. В Синеморец хората искат изключване на терени от три местности – „Ромският квартал”, „Поляните” и „Ябълковите градини” край Бутамята.
Планът за управление e изключително важен документ, целящ да регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg