EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Двойно повече фалирали фирми в Шумен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двойно повече фалирали фирми в Шумен

mail13:46 | 23.06.2010прегледи 2102 коментарикоментари 0


Почти двойно се е увеличил броят на фалиралите фирми в Шуменско през първите шест месеца на годината, а тенденцията е делата за несъстоятелност да нарастват лавинообразно. Това съобщи за БТА заместник-председателят на Шуменския окръжен съд Константин Моллов.
От началото на тази година съдът е образувал повече процедури за несъстоятелност, отколкото за цялата 2008 г. В момента в Шумен има 10 дела за несъстоятелност на фирми, докато през 2008 г. броят им е бил 7 и това е много тревожна тенденция, коментира Моллов. Той допълни, че броят на фалиралите фирми е започнал да се увеличава още миналата година, когато са образувани общо 17 процедури за несъстоятелност.
Осем от новите дела са заведени по молба на собствениците на фирми, другите две са образувани по искане на техни кредитори.
Фирмите в процедура по несъстоятелност са обявили, че имат сериозни финансови затруднения и това не им позволява да обслужват кредити към банки и към други институции. Част от фирмите имат и стари данъчни задължения в големи размери, които не могат да изплатят.
Финансовите задължения на фирмите не са временни, а са резултат от трайна декапитализация, каза Моллов и допълни, че длъжниците най-често подават молба за обявяване в несъстоятелност едва когато фирмата им е напълно декапитализирана. Според заместник-председателят на Шуменския окръжен съд ако тази процедура се поиска в по-ранен етап, има възможност да се изготви оздравителен план, да се разсрочат плащанията и да се направи опит да бъде спасена основната дейност на фирмите.
Свитото потребление в момента затруднява допълнително дейността на фирмите, които нямат оборотни средства за обслужване на задълженията си, каза Константин Моллов и
прогнозира, че до края на годината броят на процедурите по несъстоятелност ще се увеличи още.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955