EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двойно по-високи доходи в Дунавски регион до 2020 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двойно по-високи доходи в Дунавски регион до 2020 г.

mail14:07 | 02.11.2010прегледи 1222 коментарикоментари 0


До 2020 г. и след това средните доходи в Дунавския регион трябва да се удвоят, а регионът не трябва да се напуска в търсене на по-добра работа или по-добро образование.
Това се предвижда окончателен проект на новата Дунавска стратегия, която се подготвя със съдействието на Европейската комисия и ще бъде оповестена другия месец, съобщава EU Observer.
Изпълнението на стратегията ще се опира на няколко стълба, залегнали в План за действие за развитието на Дунавския регион през следващите години: разширяване на транспортните връзки, инициативи за опазване на околната среда, създаване на условия за по-добро образование, увеличаване на благосъстоянието, укрепване на сигурността.
Според стратегията има всички условия за рязко повишаване на конкурентоспособността на Дунавския регион, за да бъде засилено привличането на инвеститори.
Сега използването на река Дунав като транспортна артерия не е добре развито и по най-дългия воден път в Европа преминават едва от 10 до 20 на сто от стоките, транспортирани по река Рейн. През 2020 г. по Дунав трябва да може да се плава 300 дена в годината, а до 2030 г. - да има железопътни връзки между столиците на всички дунавски страни, се отбелязва в стратегията.
Могат също да се извлекат големи ползи от съвместната работа в областта на иновациите, туризма, информационното общество, се посочва в Плана за действие. Според този план туристите в региона трябва да се увеличат с 50 на сто до 2020 г., търговията между дунавските страни - също с 50 на сто, до тази година 80 на сто от река Дунав трябва да бъде плавателна.
Като прилежащи към Дунавския регион (включително чрез различни притоци) се посочват членките на Европейския съюз Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, България и Румъния, както и нечленуващите в съюза Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и части от Украйна.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg