EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две компании с 500 млн.лв. капитализация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две компании с 500 млн.лв. капитализация

mail06:30 | 24.08.2018прегледи 1100 коментарикоментари 0


Кои са  най-големите по пазарна капитализация компании на пода на БФБ  (в състава на широкия индекс BGBX 40) и как са се представяли книжата им. Две български публични компании са с пазарна капитализация от над 500 милиона лева – Софарма и Химимпорт. На трета позиция, с пазарна капитализация остава ЧЕЗ Разпределение България, това съобщава Инфосток.
Интересен е фактът, че две от тези компании, се представят далеч по-добре от индексите SOFIX и BGBX 40, а средното представяне на трите най-големи по пазарна капитализация компании е загуба от 3.8% за последната една година, или над три пъти по-малко от понижението на SOFIX и BGBX 40.



За сметка на това, при следващите три компании по пазарна капитализация, откриваме два компонента – Първа инвестиционна банка и Монбат, чиито акции поевтиняват с по над 29% за последната една година, или над два пъти повече от представянето на двата водещи индекса.
С най-добро представяне сред най-големите компании, са акциите на Еврохолд, които в среда на поевтиняване на индексите, добавят 29.2% към стойността си.

Средното представяне на 11-те компании от широкия индекс, които се отличават с пазарна капитализация от над 200 милиона лева, е в размер на -9.2%, което е по-добре от представянето на SOFIX и BGBX 40 за разглеждания период от 12 месеца.
Не откриваме някаква съществена зависимост между представянето в акциите на компаниите и съотношението им цена-печалба. И докато книжата на Химимпорт, които са с относително ниско такова съотношение от 6.9, бележат ръст от над 10% за последната една година, акциите на Еврохолд, са със съотношение цена-печалба от 23.

Общото между Химимпорт и Еврохолд обаче е ръста на резултатите. С 21.5% нараства консолидираната печалба на Химимпорт за първото тримесечие, докато тази на Еврохолд се повишава с цели 45% за първото полугодие, спрямо същото на миналата година.
В допълнение, повишението в книжата на Химимпорт, стават въпреки най-високата бета, с която се отличава холдинга, сред разглежданите компании и въпреки цялостния спад на пазара за последната една година.

Също така, най-ниското съотношението цена-печалба при Първа инвестиционна банка, сред разглежданите компании, не й помага за това, тя да е сред най-губещите, с поевтиняване от близо 29%. Спадът в книжата на банката, стават реалност и на фона на ръста в печалбата й с близо 4% за първото полугодие. Явно обаче, ръстът се вижда на инвеститорите незадоволителен.

Акциите на само още една, от разглежданите най-големи компании, отбелязват повишение за последната една година. И това е – Спиди. И тук, най-вероятната причина е доброто повишение на печалбата, която нараства с 58% за първите шест месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година.

В заключение може да се каже, че инвеститорите предпочели най-големите компании на БФБ, едва ли са сбъркали, ако са разпределили своите инвестиции по равно между тях. Те са се представили по-добре от пазара за последната една година. Определено компаниите отчитащи добър ръст в печалбите си, са се представяли по-добре от останалите.

 

 

 

 


Тагове: бира, витамини
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg