EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Две години до възстановяването на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две години до възстановяването на България

mail15:41 | 13.01.2010прегледи 720 коментарикоментари 0


Българската икономика ще се върне до нива на растеж, близки до потенциала си в края на 2011 г. Това се посочва в икономически доклад на УниКредит Груп за развитието на България.
Две години ще е периодът, през който трябва да набере скорост процесът на прехвърляне на производствени ресурси (капитал и работна сила) от прегряващите сектори, ориентирани към вътрешното търсене, към производства на продукти, предназначени за износ.
Според анализаторите на групата България ще завърши 2009 г. със спад на БВП от 5.2 %, като първоначалната прогноза бе за - 6.3%. През тази година се очаква свиване от 1.5 на сто, смятат от УниКредит Груп. Прогнозата на правителството е за свиване от 2.5% през 2010г.
„Налице се няколко фактора, които ни правят по-оптимистично настроени за перспективата, пред която стои българската икономика, отколкото бяхме преди няколко месеца.
На първо място, ребалансирането на текущата сметка протича с по-бързи от очакваните темпове, което ще помогне нуждата от външно финансиране по-бързо да достигне нива, които пазарите ще бъдат готови да толерират”, обяснява Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.
Ускоряването на структурните реформи и възстановяването на дисциплината в публичните финанси са сред факторите, които водят до подобряване на прогнозите за ръст на БВП.
В доклада се посочва, че секторът на домакинствата също ще се нуждае от време, за да се присъедини към процеса на възстановяване. Ограничените потребителски разходи са основната причина за отрицателния икономически растеж, очакван през 2010 г.Потребители ще бъдат под натиск, защото в България задлъжнялостта е по-висока в сравнение с повечето страни от ЦИЕ.
Загубите на работни места са на път да достигнат върха си през 2010 г., когато се очаква да продължи преструктурирането на раздутия публичен сектор, прогнозират още анализаторите от банковата група.
Ускоряването на темпа на икономически растеж през 2011 г. ще бъде подкрепено и от стабилизирането на цените на недвижимите имоти в комбинация с нормализирането на потока от нови кредити.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg