EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две BG кредитни агенции се сляха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две BG кредитни агенции се сляха

mail11:45 | 27.05.2010прегледи 1338 коментарикоментари 0


В края на май 2010 г. акционерите на българските агенции за кредитен рейтинг "Глобал Рейтингс" и "Национална агенция за кредитен рейтинг" (НАКР) подписаха договор за сливане, в резултат на което се създава нова агенция за кредитен рейтинг - "Агенция за кредитни рейтинги и анализи" (АКРА).
Регистрацията на новата агенция в Търговския регистър предстои.  Агенцията за кредитни рейтинги и анализи обединява 5-годишния опит на две доказани компании и се очаква да заема около 50% от пазара на национални кредитни рейтинги.
Собствеността на АКРА се разпределя между акционерите на "Глобал Рейтингс" и "Националната агенция за кредитен рейтинг".  Основни акционери в "Глобал Рейтингс" са ЕЛАНА Холдинг и "Софконсултинг", а в НАКР - "Бизнес Адвайзъри Груп".
Изпълнителни директори на АКРА остават предишните ръководители на отделните
агенции -  Ваня Василева и Радослав Стоянов.

Новата "Агенция за кредитни рейтинги и анализи" ще стъпи на 5-годишния опит в различни сектори на всяка една от сливащите се агенции и ще има над 60 активни клиента във всички области на бизнеса в България - общини, финансови институции и компании.  НАКР е с натрупан опит в присъждане и поддържане на кредитен рейтинг на търговски дружества от различни сектори, а "Глобал Рейтингс" добавя към това портфолио значителен опит с кредитен рейтинг на общини и банки.Ваня Василева, изпълнителен директор на АКРА, поясни:
"Консолидацията на експертизата и репутацията на две водещи рейтингови агенции ще допринесе за по-нататъшното утвърждаване на кредитния рейтинг като важен фактор за доверие в бизнеса и институциите в България. Сливането на два утвърдени екипа ще постигне по-голяма ефективност на разходите при този специализиран бизнес, който изисква непрекъсната инвестиция в информация и експертиза, за да се поддържа високо ниво на професионализъм ."

Радослав Стоянов, изпълнителен директор на АКРА, уточни:"Все повече компании и общини се убеждават в ползите от поддържане на кредитен рейтинг, така че се очаква, че от 2010 г. нататък търсенето на услугата да се увеличи.  Кредитният рейтинг е особено важен в процеса на финансиране на бизнеса и институциите.  Новата икономическа ситуация, както и бъдещото развитие на икономиката изисква много по-задълбочена аргументация при търсене на финансиране, което неизменно включва редовно поддържане на кредитен рейтинг."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161