EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двата Феникса на Стойнев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двата Феникса на Стойнев

mail08:00 | 13.01.2014прегледи 1739 коментарикоментари 0


"ВМЗ - Сопот" има конкретни поръчки и сключени договори, а след една седмица ще се наемат нови работници в предприятието, обеща икономическият министър Драгомир Стойнев.
Той уточни, че не всички задължения на фирмата са изчистени.
Освен това Стойнев потвърди намерението на държавата да откупи бившето държавно предприятие "Ремотекс", той като то според Стойнев е стратегическо и необходимо за Маришкия басейн. Към момента дружеството работи на загуба, има дългове за над 25 млн.лв. но сегашните собственици предлагат високо цена за евентуална продажба. Очаква се през следващата седмица да има нова среща със собствениците на дружеството, за да се обсъжда по-реалистична цена по сделката, допълни министърът. При успешно финализиране на разговорите дружеството ще премине към Мини "Марица Изток".
Стойнев отново повтори намерението на БСП да отвори завод "Химко" във Враца, тъй като според министъра има пазар за неговата продукция. В икономическото министерство работи екип по възстановяване дружеството, който оценява съществуващите активи на територията на дружеството. Предвижда се да бъде създадена компания, която ще поеме собствеността на "Химко" и ще го изгради с държавни средства. Компанията ще е в рамките на БЕХ.
За възраждането на торовия гигант се говори преди всеки избори, но по-късно темата заглъхва. Заводът „Химко" е открит през 1968 година, върху площ от близо хиляда декара, като в най-добрите си времена е задоволявал 3% от световното производство на азотен тор. Почти цялото количество карбамид, произвеждан във Враца, се изнасяло. В завода са работели почти 3000 души.


Тагове: Химко, ВМЗ-Сопот
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg