EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Двама от трима прибягват до самолечение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама от трима прибягват до самолечение

mail10:10 | 28.11.2019прегледи 546 коментарикоментари 0


Изследване показва, че сред българите се наблюдава феномен на самолечението. От всеки трима човека, двама прибягват до самолечение. 61,5% от анкетираните посещават лекар, чак след като са приложили някакво самолечение, което не е проработило. Само 19% посещават лекар още при проява на първи симптоми. Основната част от хората, които са взели участие в проучването, вярват, че полагат нужните грижи за здравето си. Резултатите показват, че 59% разчитат на натурални средства и билки при лечението си. Все пак, най-голям процент от анкетираните (71%) залагат на традиционната медицина.

Българите са посещавали личните си лекари средно 3 пъти за изминалата година. Оказва се, че повече хора вземат решение за покупка на лекарствен продукт на база предишен личен опит, отколкото на препоръка от лекар. Почти всички семействата (97,5%) имат подготвена домашна аптечка с лекарства от първа необходимост, до която прибягват при поява на симптоми на болест, а 63% първо посещават лекар и купуват лекарства след неговите препоръки. Въпреки това, при 67,8% от хората се е случвало да заменят предписаното им лекарство от лекар с друго по-евтино със същото действие.

Проучването показва, че 56% от анкетираните прибягват до онлайн пазаруването и по отношение на лекарства. Основните фармацевтични продукти, които българите купуват онлайн са хранителни добавки, витамини и пробиотици. Хората, които предпочитат традиционните аптеки, избират между 2 и 3 фармацевтични заведения всеки път, като влияние за избор оказват ценовите оферти.

Важно е да се подчертае, че лекарите си остават най-достоверен източник за здравни съвети за 78% от анкетираните. Интересен факт е, че 44% от хората търсят решения за здравните си проблеми в специализирани сайтове. Също така по-голям процент от тях се допитват до приятелите си, отколкото до фармацевт, а 23% се доверяват на социалните мрежи.

Проведеното проучване е количествено, направено чрез онлайн анкета към равен брой мъже и жени (обща бройка 400) на възраст от 18 до 70+ години, които ползват интернет поне веднъж седмично.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974