EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двама нови зам.-министри - лобисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама нови зам.-министри - лобисти

mail09:30 | 30.06.2013прегледи 1248 коментарикоментари 0


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ протестира срещу назначаването на двама заместник-министри Чавдар Георгиев и Бюрхан Абазов, се казва в съобщение на организацията. Природозащитниците настояват също така премиерът Орешарски да закрие Министерството на инвестиционното проектиране като силен източник на корупция.
Коалицията „За да остане природа в България“ е категорично против приетото на първо четене от Временната правна комисия проекторешение за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, тъй като такъв мораториум подхранва нови нарушения, свързани със строителство в националната екологична мрежа, защото създава усещането, че нарушенията все някак ще бъдат узаконени.
Природозащитниците припомнят, че новият зам.-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев вече заемаше такъв пост при правителството на Тройната коалиция и има значителен принос за една от наказателните процедури срещу България, заведени от Европейската комисия заради приемането на Общия устройствен план на Община Царево. Процедурата беше прекратена от Европейската комисия, след като следващият екоминистър Нона Караджова оттегли становището по екологичните оценки на плана.
През 2008 г. Чавдар Георгиев в качеството му на зам.-министър съгласува Общия устройствен план на Царево, изготвен от арх. Калин Тихолов, номиниран преди седмици от Орешарски за министър на инвестиционното проектиране. Устройственият план, който е обект на дълги съдебни спорове, предвиждаше изграждането на нови 150 хиляди легла в Природен парк Странджа.
Чавдар Георгиев, който е юрист, направи серия от опити да бетонира плана, като даваше неверни разяснения пред обществото. След всички тези действия се стигна до решение на Комитета за съответствие с Орхуската конвенция към ООН, което постанови, че България е нарушила ангажиментите си по този международен договор и че трябва да приведе Закона за устройство на територия в съответствие със световните стандарти, възприети и от ЕС.
Чавдар Георгиев е известен и като лобист за развитието на голф проекти, често в защитени територии, поясняват от коалицията „За да остане природа в България“.
Другият скандален зам.-министър е земеделският е Бюрхан Абазов, който заемаше същия пост и по времето на министрите Мехмед Дикме и Нихат Кабил. През 2004-2005 г. Бюрхан Абазов е отговорен за продажбата на стотици декари земя публична държавна собственост в Природен парк Странджа с цел застрояване, припомнят природозащитниците.
Коалицията „За да остане природа в България“ отново настоява за незабавното прекратяване на вредното недоразумение, наречено Министерство на инвестиционното проектиране.
Природозащитниците разбират значението и нуждата от реформи в кадастъра като важна предпоставка за опазването и по-доброто управление на природните ресурси на България. Но с реалните си действията правителството и подкрепящите го парламентарни партии доказаха само за няколко дни, че новообразуваното министерство има скрит дневен ред, който явно не цели да спомогне за ефективното решаване на проблемите.
Напротив, назначаването на компрометирани личности, пряко свързани с най-големите скандали по Черноморието, както и немотивирания и не докрай изяснен мораториум върху принудителното премахване на незаконни строежи, дава реални основания да считаме, че декларираните намерения за решаване проблемите по морето и създаването на нов природен или национален парк са популистки пиар, заключават от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитниците припомниха, че министърът на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Той участва в протестите за втори кабинков лифт и нови писти, който беше организиран от кмета на Община Банско и чиито протести бяха подкрепени преди няколко месеца от министри на ГЕРБ и от председателя на парламента Цецка Цачева. Разширяването на ски зона Банско би нарушило Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда и плана за управление на Национален парк Пирин.
Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да проверява новите лица в правителството на Пламен Орешарски.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158