EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двама министри напуснаха Тереза Мей

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама министри напуснаха Тереза Мей

mail23:00 | 09.07.2018прегледи 934 коментарикоментари 0


Оставките на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис са резултат от разногласия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви днес министър-председателката Тереза Мей, цитирана от Франс прес.
"Имаме разногласия за това кой е най-добрият начин да изпълним общия си ангажимент", произтичащ от резултатите на референдума от юни 2016 г., когато 52 процента от британците пожелаха страната им да напусне ЕС, заяви Мей пред Парламента.
Мей каза, че правителството й ще публикува в четвъртък т.нар. "Бяла книга" за Брекзита, предаде Ройтерс.
По нейно мнение ЕС трябва да подходи по-конструктивно към новото й предложение за Брекзит, защото в противен случай Обединеното кралство ще напусне блока без сделка. Джонсън и Дейвис се оттеглиха от постовете си в знак на протест срещу този план, отбеляза агенцията.
По думите й преходният период от март 2019 г. до края на 2020 г. няма да бъде удължаван. Тя добави, че след напускането Европейският съд няма да има юрисдикция на острова.
Британският финансов министър Филип Хамънд каза, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, който включва близки търговски отношения с ЕС след Брекзита. Той заяви, че предложението на Мей "поставя най-напред работните места и защитава благоденствието на страната ни".

Мей назначи Джереми Хънт за министър на външните работи, който досега бе министър на здравеопазването,  и е верен човек на Мей, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано сутринта Дейвид Дейвис - министърът на Великобритания за Brexit, подаде оставка от поста си, след като не е бил съгласен с Тереза Мей относно вижданията за отношенията с ЕС след Brexit. От своя страна Тереза Мей днес прие оставката на Дейвис в писмо. „Бих искала да ти благодаря за всичко, което направи през последните две години като министър, за да оформиш нашето напускане на ЕС", заяви Мей.

Оставката на Дейвис нанася значителен удар на стабилността на кабинета на Тереза Мей, след като още един служител напусна - Стив Бейкър, който беше служител в министерството за Brexit.

Британският вестник The Daily Express пише, че от Лейбъристката партия са заявили, че Консервативната партия се намира в „хаос", след решението на Дейвид Дейвис да подаде оставка като министър за Brexit.

Тереза Мей се надяваше да спечели привържениците на Брекзит на своя страна чрез предложенията, които бях приети от кабинета й в петък, включително и Дейвид Дейвис - но консервативните депутати, които искат Brexit, призоваха за промяна на лидерството в партията и държавата. Новината идва в навечерието на сериозно изпитание за министър- председателя, тъй като тя се изправя пред Камарата на общините в понеделник, за да обясни предложенията си, последвано от среща с консервативните си депутати.

Часове след оставката Тереза Мей назначи Доминик Рааб на поста министър по въпросите на Брекзит, предаде Ройтерс. "Кралицата с радост одобри назначението на Доминик Рааб за министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз", съобщиха от офиса на Мей. Досега Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление, припомня Ройтерс.

44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста. Преди да влезе в парламента, е работил в министерството на външните работи и Общността на нациите.

Рааб е евроскептик и активист за Брекзит преди референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Той учи право в Оксфорд и Кеймбридж и започва да работи за юридическата кантора "Линклейтърс", където се занимава с финансови казуси, международни съдебни спорове и конкурентно право.

Наскоро той беше държавен министър за жилищното строителство - важен пост, който получи след опустошителния пожар във високата жилищна сграда в Лондон "Гренфел Тауър", в който загинаха 71 души. Преди това Рааб е бил държавен министър на правосъдието и за гражданските свободи.

През юни Раб каза за сп. "Хаус", че застъпниците на Брекзит в парламента трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост по отношение на окончателното споразумение с Брюксел: "Мисля, че, ако сме верни на обещанията си, дадени в нашия манифест, и на мандата, даден ни от референдума, който включваше да си върнем контрола върху нашите граници, закони и пари, мисля, че ние, които сме за Брекзит, трябва да сме гъвкави относно пътя, който ще ни изведе дотам".

Рааб е автор и съавтор на няколко книги. Първата, публикувана през 2009 г., е посветена на защитата на човешките права и гражданските свободи.

По-рано тази година секретарката на Рааб беше отстранена от работа и срещу нея започва разследване след като беше обвинена, че е предлагала платен секс на по-възрастни мъже. Секретарката каза пред работещ под прикритие репортер на в. "Мирър", че знае за всяко движение на министър Рааб и е уреждала всичките му срещи. Служителката на Рааб разкри, че за обяд той неизменно яде сандвич от франзела с пиле, бекон и салата Цезар и купичка с плодове и пие смути.

Рааб има черен колан по карате, пише на личния му сайт, посочва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153