EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Двама кандидати за КПКОНПИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама кандидати за КПКОНПИ

mail15:10 | 06.03.2018прегледи 3943 коментарикоментари 0


Кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ - Пламен Георгиев и Николай Николов, представиха концепциите си по време на изслушване в парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
Георгиев е номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. Николов е предложен от БСП.
   Пламен Георгиев е досегашен председател на КОНПИ, която стана основа на новия антикорупционен орган. Георгиев има богат професионален опит, добре подготвен юрист, притежава диалогичност и почтеност, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ при представянето на кандидата. Водещ мотив за тази номинация е професионалният опит и доказаното желание да работи срещу корупцията, допълни Велчев.
   Председателското място приемам като кауза, заяви Георгиев. Твърдото ми убеждение е, че новият орган има възможност да се бори с корупцията, заяви той. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Той отбеляза, че в работата си ще спазва приемственост. Пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите. Разработена е и декларация за конфликт на интереси. Активни сме с даването на методически указания, отбеляза той.
   Георгиев отбеляза, че са разработени групи от критерии по отношение на проверките за почтеност на служителите на комисията, включени са и въпроси от психологическо естество. Планираме да се правят периодични проверки за употреба на алкохол, упойващи вещества, допълни той. Ще се създаде и обучителен план за служителите. Георгиев заяви, че ще има нужда от назначаване на нови служители. Той вече се е обърнал с искане към правителството за определяне на конкретна сграда за новата комисия.
Георгиев има идея комисията да стане център на Балканите за борба с корупцията. Нужно е да се засили сътрудничеството с балканските държави, най-нормално е средствата да изтичат към най-близките държави, каза той.
   Трябва да се създаде антикорупционна култура, заяви Георгиев и допълни, че вече има съгласие от УНСС за магистърска програма за антикорупционно обучение.
   Николай Николов съчетава теоретични познания, практически опит и независимост, заяви при представянето на кандидата Крум Зарков от БСП.
   Явявам се днес пред вас не защото си търся работа, разглеждам тази отговорност преди всичко като кауза, заяви Николов. Имам опита и професионална подготовка да се справя, но по-важно е заедно да спрем корупцията, каза той. И като нация, и като държава не сме нито слаби, нито глупави и заедно можем да се справим, допълни Николов. Той отбеляза, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки, посочи той.
   Николов декларира решителност всеки, който е престъпил антикорупционния режим, да понесе своята отговорност с пълната строгост на закона. Създаването на среда, в която корупцията е абсолютно неприемлива, е една от задачите, които си поставя кандидатът. Сред приоритетите в работата му ще са превенция на корупцията, качествено и срочно обработване на случаите, взаимодействие с другите институции. За Николов професионалното начало и независимостта на комисията са важни принципи в нейната работа. Важно за него е и равенството пред закона и прилагането на равни стандарти. Той отбеляза, че сигналът за корупция трябва да бъде обяснен максимално добре на гражданите.
   Предстои председателят на новия антикорупционен орган да бъде избран на заседание на Народното събрание.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg