EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двама американци с Нобелова награда за икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама американци с Нобелова награда за икономика

mail15:30 | 10.10.2011прегледи 465 коментарикоментари 0


Американските учени Томас Сарджънт и Кристофър Симс спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2011 г. за трудовете си в областта на макроикономиката и изработването на икономическата политика на правителствата, съобщи Нобеловият комитет.
Тазгодишните лауреати "разработиха методи за отговор...на въпроси относно причинно-следствената връзка между икономическата политика и различни макроикономически променливи като БВП, инфлация, заетост и инвестиции", съобщи комитетът.
Сарджънт работил върху структурната макроикономика, която може да се използва за анализиране на постоянни промени в икономическата политика. "Този метод може да се приложи за изследване на макроикономическите отношения, когато домакинствата и филмите нагаждат очакванията си успоредно с икономическото развитие", съобщи Нобеловият комитет.
Методът на Симс се основава на "вектора авторегресия и показва как икономиката е засегната от временни промени в икономическата политика и други фактори" като лихвения процент на дадена централна банка.
Въпреки че двамата икономисти работели отделно, техните трудове се допълват и "се използват от учени и политици от цял свят...и техните методи са съществени инструменти в макроикономическия анализ", допълни комитетът.
Сарджънт е роден през 1943 г. и е професор по икономика и бизнес в Нюйоркския университет, а Симс е роден през 1942 г. и е професор по икономика и банково дело в Принстънския университет.
Нобеловата награда за икономика е единствената от шестте Нобелови награди, която не е включена в завещанието от 1895г. на създателя на приза, шведския индустриалец Алфред Нобел. Тя е създадена от Шведската централна банка, Риксбанк през 1968 г. в чест на нейната триста годишнина и е връчена за първи път през 1969 г.
Наградата е придружена и от парична премия от 10 милиона шведски крони (1,48 милиона долара, 1,08 милиона евро), предоставена от Риксбанк, за разлика от другите награди, които се спонсорират от Нобеловата фондация. Всички Нобелови лауреати ще получат наградите си на гала церемонии в Осло и Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. /АФП

Снимка: www.nobelprize.org


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg