EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Два енергийни "зелени" коридори в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Два енергийни "зелени" коридори в ЕС

mail17:15 | 11.12.2023прегледи 424 коментарикоментари 0


Електроенергийният системен оператор предлага изграждането на два нови европейски енергийни коридора, за да се използва максимално ефективно токът от зелена енергия. Проектът е припознат от Организацията на Европейските електропреносни оператори и е включен за разглеждане в 10-годишния им план, а, ако бъде одобрен, ще бъде предложен за изграждане. Това каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Първият енергиен коридор е от Гърция през България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия с цел да свърже Югоизточна Европа със Северозападна Европа и по този коридор да бъде прокарвана възобновяема енергия от слънце, съответно в северна посока и възобновяема енергия от вятър в посока Югоизточна Европа.

„Стига и до централноевропейските държави като Чехия, Унгария, Словакия, които по принцип нямат толкова добри възможности за производство на възобновяема енергия. Затова е редно тази енергия да бъдат създадени възможност тя да бъде споделена между различните държави“.

Вторият проект „започваме да изследваме необходимостта от него от Турция през България, Гърция, Северна Македония и Албания през Черна гора до стигнем до Италия, като по този начин енергията ще се движи в посока изток-запад и ще има възможност да използваме часовата разлика с цел да оптимизираме пиковото натоварване в различните държави от Европейския съюз“.

Идеята за изграждане на допълнителна европейска електропреносна инфраструктура за споделяне на зелената електроенергия ще помогне на изпълнението на целите за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 2030 година и за гарантиране на потреблението на произведения от тях ток в страните от континентална Европа, казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg