EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъчните облекчения за физически лица през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчните облекчения за физически лица през 2010

mail12:00 | 08.01.2010прегледи 1971 коментарикоментари 0


През 2010 година данъчните облекчения, които могат да ползват физическите лица са повече спрямо тези които се прилагаха миналата година, съобщава НАП. Данъчните облекчения, които можете да ползвате с декларацията за облагане на доходите от 2009 г. са:

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност


Това облекчение могат да ползват лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. То им дава възможност да намалят годишната си данъчна основа със 7920 лв. Облекчението може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността както и за годината на изтичане срока на валидност на  експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане

 Това облекчение е ограничено до 10 % от сбора на годишните данъчни основи и може да се ползва от физическите лица, които през 2009 година са направили лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване или вноски за застраховка „Живот” ;

Данъчно облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране

Данъчно облекчение за дарения:
Намалението се прилага върху сбора на годишните данъчни основи и размерът му зависи от статута на лицата в полза на които е направено дарението: 

До 5 на сто от данъчната си основа могат да намалят физическите лица, които направят дарение в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социално подпомагане" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца съгласно Закона за закрила на детето, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии. Можете да си намалите данъка и ако направите дарение на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти, читалища, както и за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който Република България е страна;  на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност; фонд "Енергийна ефективност". Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ);

До 15 на сто от данъчната си основа можете да намалите, ако направите дарение за културата, а до 50 на сто, ако дарението ви е в полза на  Център "Фонд за лечение на деца".

 Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи.

Данъчно облекчение за млади семейства:
 сумата от годишните данъчни основи се намалява с направените през 2009 година лихвени плащания върху първите 100 000 лв. по ипотечен кредит.  Договорът за ипотечния кредит трябва да е сключен от лице, което отговаря едновременно на следните условия:

- има сключен граждански брак ;

- лицето или съпругът/ата му не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключения договор за ипотечен кредит;

- ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството му през 2009 година.
       

Данъчното облекчение се ползва само с подаване на данъчната декларация за доходи, получени през 2009 г., към която се прилагат копия от: свидетелството за сключен граждански брак, справка за имотното състояние на кредитоискателите, договор за ипотечен кредит, погасителен план, заверен от банката кредито заемател и документи, удостоверяващи направените вноски. Тези документи се прилагат в случай, че лицето има право да ползва данъчното облекчение за млади семейства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg