EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъчни промени от 1 януари 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни промени от 1 януари 2014 г.

mail06:10 | 17.01.2014прегледи 2021 коментарикоментари 0


От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации - образец № 1 „Данни за осигуреното лице” и образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ”, трябва да постъпват в НАП едновременно, се посочва на страницата на НАП. Това се отнася за данните, които ще подават задължените за месеците след декември 2013 г. Тоест това важи за декларациите образец 1 и 6, които ще се подават например за месец януари 2014 г., които трябва да постъпят в Агенцията до 25 февруари 2014 г. Това е записано в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-8 от 29 декември 2005г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. НАП ще приема двете декларации само ако декларираните месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец № 1.

Промените в наредбата бяха публикувани в Държавен вестник бр. 99 от 15.11.2013 г. и влизат в сила от началото на тази година. С посочените съпоставки на декларираните данни, освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира и възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби с фондовете на Държавното обществено осигуряване и със средствата на НЗОК.

Промените в Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. бяха предварително съгласувани и с разработчиците на програмни продукти за работни заплати и управление на персонала, така че работодателите и осигурителите да не бъдат затруднени в края на годината от преработването на софтуера.
Земеделски производители, регистрирани по Закона за ДДС, вече ще имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, припомнят от НАП. Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Изборът ще става с декларация, която се подава в срок до края на януари. Образец на декларацията може да се намери на сайта на приходната агенция www.nap.bg. Документът се подава лично от земеделския производител или от негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес или по пощата.
 

От началото на следващата година гражданите, които получават приходи извън трудовите си доходи, ще имат възможността да подават данъчната декларация по електронен път, чрез персонален идентификационен код, съобщи БНР. Процесът е безплатен и не е необходим електронен подпис. Друга новост в данъчното законодателство от началото на тази година позволява разсрочването и отсрочването на задълженията на самоосигуряващите се граждани и фирми да бъде по-дългосрочно. Освен това, промените допускат осигуровките за пенсии на самоосигуряващите се лица да отиват именно за тази цел, дори да съществуват техни стари задължения. Досега действащият режим на единната данъчна сметка задължаваше всяко плащане да постъпва за погасяване най-напред на стария дълг.
Кръгът на данъчните облекчения се запазва без промяна, а 100 000 души ще имат данък за доплащане, заради това, че налогът не беше удържан авансово за последното тримесечие на 2013-а година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158