EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Данъчната цифрова сделка се отлага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчната цифрова сделка се отлага

mail09:40 | 24.06.2020прегледи 559 коментарикоментари 0


Ако не се постигне международна сделка за данъчно облагане на големите цифрови компании, това може да предизвика опасна търговска война, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, призовавайки в същото време страните да продължат да участват в преговорите, след като Вашингтон обяви, че засега се оттегля от тях. "Ако отсъства многостранно решение, повече държави ще предприемат едностранни мерки, а тези, които вече разполагат с цифрови данъци, могат да не продължават да отлагат тяхното прилагане", посочи генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

"Това от своя страна ще предизвика данъчни спорове и неминуемо ще засили търговското напрежение. Търговска война, особено в този момент, в който световната икономика преминава през исторически спад, ще навреди още повече на икономиката, на работните места и бизнес нагласите", добави той.

Коментарите на шефа на ОИСР са факт, след като Вашингтон взе решение да се оттегли от преговорите в рамките на организацията, мотивирайки се с липса на напредък. Това доведе до остри критиките от страна на Франция и на целия ЕС, като еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заплаши, че ЕС е готов самостоятелно да наложи данък на дигиталните компании, опериращи на стария континент.

Великобритания обяви, че ще продължи да настоява за постигане на глобално решение за данъчно облагане на международни дигитални компании като Google и Facebook Inc, въпреки че САЩ напуснаха преговорите. Германия е готова да преговаря със САЩ за това как да се облагат високотехнологичните компании. "Продължаваме усилено да работим за решение, което да адресира адекватно данъчните предизвикателства на цифровизацията и да доведе до справедливо данъчно облагане. Както във всеки процес на преговори, трябва да се изяснят всички точки заедно", посочва немското финансово министерство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886