EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данък “Печалба” в хазната на общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък “Печалба” в хазната на общините

mail17:50 | 31.01.2012прегледи 803 коментарикоментари 0


Обмисля се данък печалба, който новите инвеститори ще плащат да се насочва към общината, в която са избрали да работят, а не към държавния бюджет. Това съобщи икономическия министър Трайчо Трайков на дискусия, посветена на промените в закона за насърчаване на инвестициите, информира БНР. Според Трайков това може да важи за първите 3 или 5 години. Идеята е съгласувана с финансовия министър Симеон Дянков. Относно предложението страната ни да насърчава влагането на средства във високи технологии икономисти предупредиха, че така се поема риска 1 милион ниско образовани безработни никога да не си намерят работа.

Според Борислав Стефанов, ръководител на Агенцията за инвестиции, страната ни губи чужди капитали заради това, че не предлага конкретни мерки срещу влагането им у нас. Както например субсидии за наемането на работници, каквито предлага Сърбия. Затова се мисли държавата да възстановява внесените от новия инвеститор осигуровки. Идеята, обаче, предизвика предупреждение от страна на Георги Ангелов от "Отворено общество" и на Светла Костадинова от Института за пазарна икономика.
За да не се стигне до ситуация, където някой инвеститор казва ние ще разкрием 1000 работни места, държавата да му плати някаква сума и след това да се окаже, че вместо 1000 човека ще има 100, по-правилно всъщност е да се възстановява част от плащанията, които инвеститорите правят. Те ги използват, за да принудят сърбите да им дадат малко повече пари. Опортюнистични компании не ни трябват, каза Георги Ангелов.

Заплатите, осигуровките и наема не са основния проблем и в същото време се предлага една от мярката да бъде именно в тази посока, каза Светла Костадинова.
С насърчаването само на новите инвеститори може да се стигне до унищожаване на вече работещи у нас компании защото за тях помощ не е предвидена, предупредиха икономистите. Според Георги Ангелов трябва да се търси начин да се повишава и квалификацията на българската работна ръка: Защо не си поставите за цел да привлечете някой световен университет в България? Това е име, това е имидж. Агенциите за инвестиции са най-ефективни когато има добра бизнес среда в съответната страна. Но ако има лоша бизнес среда, това е като един развален морков, който му правите реклама по телевизията и никой няма да си го купи, защото е развален.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg