EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Давутоглу в Иран заради Сирия + ТАНАП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Давутоглу в Иран заради Сирия + ТАНАП

mail12:45 | 05.03.2016прегледи 1723 коментарикоментари 0


Турският премиер Ахмет Давутоглу пристигна в събота в Техеран, където ще обсъди с иранския президент Хасан Рохани гражданската война в Сирия, предаде ДПА. Според ирански медии Давутоглу ще има разговори в иранското министерство на петрола за проекта за изграждане на Трансанадолски газопровод (ТАНАП), който ще пренася природен газ от Азербайджан към Европа. Той е приоритетен проект за Турция, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз на срещата на Консултативния съвет за изпълнение на проекта за Южния газов коридор в Баку. Турция е твърдо решена да построи газопровода, подчерта турският министър, като отбеляза, че Южният газов коридор, който включва проектите ТАНАП, Трансадриатическия газопровод - ТАП, както и експлоатацията на втората фаза от находището "Шах Дениз" са много важни за Анкара. Йълдъз каза: Голямата картина е следната: Южният газов коридор, който ще бъде на стойност 45 милиарда долара, е един от най-значимите и важни проекти за доставка на природен газ за страните от Европейския съюз. Турция ще използва това предимство в услуга на съседите си, а също и на европейските си партньори. ще бъде с дължина 3,500 км и ще доставя природен газ от Азербайджан. Той ще преминава през турска територия до Гърция, а след това ще продължава към Албания и Италия. Проектът ТАНАП, който беше подписан между Турция и Азербайджан, се предвижда да бъде пуснат през 2019-а година. На първия етап се планира да се транспортират по 16 милиарда кубически метра природен газ годишно, като количеството ще се увеличава поетапно на 22, 24 и 32 милиарда кубически метра. С изграждането на ТАНАП Турция фактически ще се превърне в газов разпределителен център на региона.

Припомняме, че посещението е ден след като ЕК одобри споразумението за строителство на Трансадриатическия газопровода - ТАП, което бе сключено между гръцкото правителство и предприятието „Трансадриатически газопровод“ ТАП. В комюнике ЕК отбелязва, че документът съответства с нормите на ЕС. „Този проект ще подобри сигурността и диверсификацията на енергийното снабдяване та ЕС без да нарушава правилата на конкуренцията на вътрешния пазар“, пише в заявлението. С това си решение ЕК дава път на европейски проект, чрез който ще се доставя природен газ за Източна Европа, който не е руски. Според говорителя на ЕК Маргаритис Схинас проектът ТАП ще донесе инвестиции от над 5 милиарда евро, 2.3 милиарда от които ще отидат в съседна Гърция.

Споразумението за строителство бе подписано на 13 февруари 2013 г. в Атина от Гърция, Албания и Италия. Газопроводът ТАП е предвидено да транспортира природен газ от зоната на Каспийско море в Турция и в Европа. От Турция газът следва да стигне до Гърция, а след това под Адриатическо море - в Италия. Газопроводът ТАП бе избран от консорциума, който разработва огромното газово находище Шах Дениз в Азербайджан за сметка на проекта НАБУКО.
Планира се в Гърция дължината на газопровода да бъде 478 км, в Албания - 209 км, а след това 105 км по дъното на Адриатическо море. Газопроводът следва да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. с първоначален капацитет от 10 млрд. куб. м. с възможно разширяване на 20 млрд. куб. м. Акционери в консорциума за строителството на ТАП станаха БиПи (ВР) с 20 процента от акциите, азербайджанската държавна компания - също с 20 на сто,норвежката Статойл (20 процента), белгийската Fluxys (19 процента), испанската "Енагас" (16 процента) и швейцарската "Ахро" (5 на сто).

Чрез ТАП каспийският газ ще минава много близо до българска територия, като България вече изрази интерес да внася гориво от Трансадриатическия газопровод, след като построи газовата си връзка с Гърция. В началото на декември 2015 година на церемония в Министерския съвет акционерите в смесената компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB) подписаха окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037