EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да се смени $ като световна валута е само заплаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да се смени $ като световна валута е само заплаха

mail18:05 | 23.10.2009прегледи 1700 коментарикоментари 0


След като доларът се оказа под натиск, отново се заговори за таен заговор американската валута да бъде детронирана от престола си на водеща парична единица.
Краят на долара като световна валута не е никак близо, категоричен е Петър Кръстев, дилър международни финансови пазари в БенчМарк Финанс АД.
Основен интерес доларът да бъде заменен от мястото му на световна резервна валута имат развиващите се държави, сред които Китай, Русия, Бразилия, тъй като по-голямата част от резервите им са в американски правителствени облигации. Идеята за нова световна парична единица се подкрепя ентусиазирано и от страните производители на петрол, които също страдат от нестабилността на долара, обяснява Кръстев. Факт е обаче, че до момента всички подобни предложения звучат по-скоро като голи заплахи към САЩ, но не и като обоснован, конкретен план за изтегляне на долара от първото място. Причината е, че до момента няма обща позиция на световните лидери по въпроса, смята анализаторът.
Китай се опитва да привлече съмишленици за своята кауза, но опитите до момента са безуспешни, a заради екзотичността им се интерпретират от анализатори дори като таен заговор. Не трябва да се забравя и моментът, че самите водещи икономики не са заинтересовани от рязкото елиминиране на „зелените пари”, тъй като ще обезценят своите валутни резерви. Смятам, че потенциалът на доларът не е изчерпан, въпреки че изглежда безпомощен за момента.
Американската валута ще обърне скоро посоката, но все още не може да се каже със сигурност каква ще бъде фундаменталната новина, която ще възстанови доларовия тренд, предвижда Кръстев.
Обикновено тази тема се подема именно, когато американската валута поеме надолу. Още през лятото се заговори за желанието на някои страни да детронират долара от мястото му на световна валута и да го заменят с друга. След като в последните седмици зелените пари губят от стойността си, уж тайните разговори и конспирации отново изскочиха на преден план.  Първо Reuters съобщи, че Китай и Русия ще разширят използването на националните си валути в рамките на двустранните търговски отношения. След това се заговори за преговори между страните от Арабския залив, които искат да заменят долара като валута при търговия на петрола. Според материал в The Independent арабските страни водят разговори с Русия, Китай, Япония и Франция, като искат да заменят американския долар с кошница от валути при търговията на петрол. Кошницата от валути се предвижда да включва японската йена, китайския юан, еврото, злато и нова валута, която се планира да се въведе в страните Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар.
И както всички тайни преговори, и тези срещу щатската валута получиха голям резон в медиите. Изписаха се хиляди материали, в които се цитираха хиляди анализатори. Президентът на СБ Робърт Зелик  заяви, че САЩ ще сбъркат, ако приемат за гарантирано мястото на долара като преобладаваща резервна валута. Той бе на мнение, че ще възникнат други алтернативи. Последваха неговите опоненти, сред които и Сорос, който е на мнение, че доларът ще продължи да е световна валута.
Всички обаче са наясно, че спадът в стойността му е заплашителен и трябва да се обърне посоката.
Най-логично звучи обяснението на Питър Морич, цитиран от CNBC – „в САЩ можете да купите всичко, произвеждано по света, страната се явява спасителен остров за капитала и съвсем логично е доларът да е световна валута”.
Е, едва ли кризата ще успее да подмени из основи валутния пазар.


Материалът има прогнозен характер и не представлява съвет и/или препоръка за покупка или продажба на активи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg