EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да благодарим на Бога за кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да благодарим на Бога за кризата

mail10:35 | 30.10.2009прегледи 689 коментарикоментари 0


Изглежда, че кризата не е толкова мрачна и гибелна, съобщава Reuters, позовавайки се на изследване. Всеки четвърти е доволен, че световната икономика регистрира понижен, защото това им е помогнало да преценят приоритетите си, показва световно изследване.
Компанията Synovate, която се занимава с проучване на пазарите е анкетирала 11 400 души в целия свят и е установила, че повече от половината са променили отношението си към парите през последните 12 месеца.
Други 47% от запитаните, все пак, се надяват, че в бъдеще ще могат отново да харчат свободно своите средства.
От психологическа гледна точка световната рецесия е променила начина на мислене на много хора, смята Джени Чанг, мениджър на Synovate в Тайван.
Хората са взели много съдбоносни решения в своя живот, базирани на основата на кризата. Част от тях са отложили сключването на брак, раждането на дете, местенето в нов дом, смяната на работата или обучението си в по-висока степен. Това се случва дори в сравнително малко засегнати икономики като тази в Тайван, казва още мениджърът.
Една четвърт от всички запитани заявяват, че са доволни от това, че има криза в световен мащаб, защото това им е помогнало да осъзнаят кое наистина е важно в живота им.
Близо 60% от респондентите са заявили, че ще се опитат да продължат да внимават с размера на своите разходи, така че нещата да не се върнат към старите си навици от преди кризата. Над две трети смятат, че е по-важно да увеличат спестяванията си, отколкото да намаляват дълга си.
Кредитната криза се почувства силно и засили семейните ценности в Малайзия, като накара хората там да оценят това което имат, вместо да бъдат алчни за получаване на още и още благини, смята Стив Мърфи, мениджър на Synovate в Малайзия.
По-голямата част от запитаните (над 80 на сто) смятат, че тяхното поколение са отговорни за това да създадат по-добри условия в страната, където живея за бъдещите поколения, дори ако това изисква драматична промяна на начина им на живот.
Изследването показва, че всеки един от  петима е отменил пътуване в чужбина в последните шест месеца, 6 на сто са отложили събитието да се сдобият с рожба, а 5% дори са отложели лечението си за по-добри времена.
И докато в САЩ все още се опитват да се отърсят от кризата, американците много повече от други националности ще трябва да направят трудни решения, свързани с отношението им към парите, смята клейр Пирсон Брейвмън от щатското поделение на Synovate.
След като безработицата в САЩ достигна невиждано високо равнище, тези от американците, които загубиха част от приходите си в момента са принудени да взимат тежки решения всеки ден, като например кои сметки да бъдат платени, а кои не, допълва още тя.
Изследването на Synovate е проведено през август в 16 държави - Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Франция, Хокг Конг, Индия, Малайзия, Нова Зеландия, Русия, Сърбия, Южна Африка, Тайван, Великобритания и САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg