EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: „Социалната ножица” в действие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: „Социалната ножица” в действие

mail14:40 | 06.06.2011прегледи 716 коментарикоментари 0


120 хиляди държавни служители в Гърция ще бъдат пенсионирани, 25 хиляди чиновници с временни трудови договори ще бъдат съкратени, а други 25 хиляди работещи в държавните предприятия и местната администрация поетапно ще бъдат освобождавани от работа. Това предвижда новивят пакет от мерки за икономии, договорени от правителството в Атина с международните кредитори за преодоляване на гръцката криза, съобщава в. "Елефтеротипия".
Вестникът твърди, че споразумение по тези мерки, които са включени в средносрочната бюджетна програма на кабинета за периода 2012-2015 г. и които се очаква да бъдат огласени тази седмица, е било постигнато миналия петък с представителите на така наречерата Тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, известно още като "Меморандум-2", за да може страната да продължи да получава допълнително финансиране за покриване на нейните дългове. Споразумението предвиждало намаляване на необлагаемия минимум, повишения на данъците върху недвижимите имоти и на акцизите, ново орязване на заплатите на държавните служители и перманентни проверки на всеки три месеца до 2015 г. от страна на кредиторите във връзка с реализацията на поставените от кабинета цели за намаляване на бюджетния дефицит и за обслужване на държавния дълг.
Новите мерки за бюджетни икономии за тази година са на стойност 6,4 милиарда евро, а до края на 2015 г. трябва да бъдат спестени 28 млрд. евро. Освен въпросните мерки, бюджетната програма на правителство включва още и ускорени приватизации, които се очаква да донесат приходи в размер на 50 млрд. евро.
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу, който се опитва да прокара новите мерки през парламента въпреки нарастващото недоволство дори в собствената му партия и на фона на големи протестни демонстрации в страната, ще се срещне днес с министрите си на неформално заседание на кабинета, посочва Асошиейтед прес. Утре той ще представи плановете си пред депутатите от управляващата ПАСОК, а в сряда кабинетът отново се събира, за да изпрати новите мерки в парламента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg