EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция – централна тема на извънредния ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция – централна тема на извънредния ЕС

mail09:19 | 11.02.2010прегледи 633 коментарикоментари 0


Сегашното и бъдещо икономическо състояние на Европейския съюз и мерките за подобряването му, икономическите проблеми на Гърция, организацията за оказване на помощ за Хаити - така високопоставен европейски източник очерта дневния ред на започващия днес извънреден Европейски съвет - срещата на държавните и правителствени ръководители в съюза, съобщава БТА.
В срещата ще участва и министър-председателят на България Бойко Борисов.
Очакванията обаче са, че Съветът няма да премине точно така и че най-важната точка в него може да е какво да се прави с Гърция. Предишното гръцко правителство натрупа огромен държавен дефицит, страната е на ръба на държавен банкрут. Ако това се случи, ще пострада тежко не само южната ни съседка. Като част от Еврозоната тя дърпа надолу както останалите страни членки, така и еврото, което поставя под въпрос самото доверие в Европейския съюз, отбелязват наблюдатели тук.
Що се отнася до настоящето и бъдещето на европейската икономика, основа за разискванията ще е предложената от Европейската комисия десетгодишна "стратегия 2020". Според комисията тази стратегия трябва да се превърне в реален израз на бъдещата икономическа политика в Европейския съюз като създаде условия за растеж, откриване на нови работни места и увеличаване на благосъстоянието на европейските граждани, което ще засили сериозно и ролята на съюза като международен фактор.
И тъй като тази стратегия се предлага след като Лисабонският договор вече действа, а в Европейския съюз продължава да се вихри финансова и икономическа криза, радетелите й подчертават, че тя изисква до 2020 г. съюзът да разполага с ефикасни инструменти за икономическо управление и да се упражнява засилен контрол върху икономиката, за да бъдат постигнати заложените цели.
Днешният Европейски съвет е неофициален и няма да взема решения. На него ще се състоят първи обсъждания на сегашното и бъдещо състояние на Европейския съюз, а  евентуални решения могат да бъдат взети на Европейските съвети през март и май, посочи европейският източник.
За пръв път среща в такъв формат няма да се състои в сградата на Европейския съвет в Брюксел, а в намиращата се недалеч библиотека "Солвей". Идеята за преместването бе на
избрания неотдавна за пръв председател на Европейския съюз бивш белгийски премиер Херман ван Ромпой. Срещата е неофициална, в такъв случай добре е да премине в по-задушевна обстановка, обоснова той решението си.
Разположена в парка "Леополд" между Европейския съвет и Европейския парламент, библиотеката "Солвей" е красиво здание, построено в началото на 20-и век. Сред големите дарители за построяването му са прочутите белгийски индустриалци Ернест и Алфред Солвей, оттам и името на библиотеката, в която редовно се свикват форуми по европейски теми.
Дали "задушевността" ще усили възможностите на участниците в Европейски съвет да предлагат добри идеи предстои да се види.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg