EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция ще има нов премиер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция ще има нов премиер

mail11:40 | 08.07.2019прегледи 606 коментарикоментари 0


Лидерът на десноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви вчера след победата на предсрочните парламентарни избори, че е получил силен мандат, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
    "Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор след убедителната победа на партията му над управляващата СИРИЗА на Алексис Ципрас.
    "Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха", добави Мицотакис пред привържениците си, събрали се пред централата на Нова демокрация, в южно предградие на Атина.
    "От днес започва сложна борба. Страната гордо вдига глава и ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен", подчерта Мицотакис, цитиран от ТАСС. По думите му, "прозрачността, подотчетността и оценката според заслугите се завръщат в страната". "Нашият национален глас се засилва в Европа. Ние веднага ще започнем да се трудим. Парламентът ще работи цяло лято", изтъкна лидерът на Нова демокрация, който обеща да бъде "премиер на всички гърци". "Аз съм уверен в своите сили и ще изпълня тази велика мисия, която ми възложихте", добави бъдещият премиер и увери, че ще оправдае надеждите на хората.

  Според данните, оповестени след преброяване на 99,84 процента от валидните гласове, дясноцентристката Нова демокрация е първа сила с 39,85 процента и получава 158 места в 300-членния гръцки парламент. СИРИЗА е подкрепена от 31,53 процента и ще има 86 депутати. Следват лявоцентристкото Движение за промяна с 8,1 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,3 процента и 15 депутати, националистическото Гръцко решение на Кириакос Велопулос с 3,7 процента и 10 депутати и партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 3,44 процента и 9 депутати.
     Златна зора взима 2,93 процента от гласовете и няма да бъде представена в гръцкия парламент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg