EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция проверява фирми, регистрирани в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция проверява фирми, регистрирани в България

mail11:10 | 18.08.2016прегледи 688 коментарикоментари 0


Данъчните власти в Гърция ще започнат по-интензивни проверки на компании, които са регистрирани в България и Кипър, но собствениците им са гърци, за да установят дали не работят в Гърция, а с регистрацията в чужбина целят само да избегнат високите корпоративни данъци, съобщи гръцкият вестник "Катимерини".

Източници на вестника са заявили, че повечето такива компании са декларирали нулев оборот и нула служители в България.Високопоставен правителствен служител казал за вестника, че Гърция възнамерява скоро да подпише споразумения с България и Кипър, които ще й позволят да разследва дейността на този тип фирми. Според източници от Атина, преговорите по тези споразумения вече са започнали и правителството се надява те да бъдат подписани до края на септември.

Финансовото министерство възнамерява да се обърне за съдействие от данъчните служби на двете страни, за да може Атина скоро да започне разследвания за конкретни компании, заподозрени в избягване на данъци.

Според „Катимерини", правителството планира да внесе и законопроект, позволяващ налагане на високи глоби на компаниите, за които се установи, че са регистрирани в чужбина, но работят само в Гърция.

Гръцки бизнесмени масово прехвърлят фирмите си у нас, а през последните месеци 2500 гръцки фирми са получили регистрация в България, а за миналата година техният брой е малко повече от 4000, сочат данните на Агенцията по вписванията, цитирани от Нова телевизия.

Борис Харизанов, който е адвокат и собственик на консултантско-счетоводна къща в Благоевград, казва, че всеки ден получава най-малко по две запитвания от гръцки бизнесмени, които искат да прехвърлят фирмите си в България. Според юристи, причините са високите данъци в Гърция, непрестанните промени в законодателството и липсата на яснота какви данъци ще са плащат само след година в южната ни съседка.

Някои от гърците изнасят и дейността на фирмите си в пограничните райони у нас и така създават работни места. По думите на Борис Харизанов ползите за страната ни от тази инвазия са значителни. И прогнозира, че този процес ще продължи и през следващите години.


Тагове: Гърция, фирми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954