EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция по следите на Lehman Brothers

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция по следите на Lehman Brothers

mail16:00 | 22.06.2011прегледи 632 коментарикоментари 0


Призракът на Lehman Brothers броди из европейските финансови пазари - централните банкери предупреждават, че евентуалната неплатежоспособност на Гърция по дълга й може да предизвика дори по-тежко сътресение от фалита на американската инвестиционна банка. Има обаче причини да се мисли, че щетите могат да бъдат ограничени по-лесно, отбелязва Ройтерс. Инвеститорите са по-добре подготвени, отколкото при фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година. Слабите места във финансовите отчети на банките са по-ясни, а Европейската централна банка (ЕЦБ) е разработила редица инструменти, които може да използва за стабилизиране на пазарите. На фона на нарастващия натиск върху Гърция да действа радикално за решаване на дълговите си проблеми през последните месеци, определящите политиката на ЕЦБ предупредиха правителствата по най-категоричен начин срещу каквото и да е разрешаване на дефолт или преструктуриране на облигации. Голямата разлика между Гърция и Lehman Brothers е елементът на подготовка. Фалитът на Lehman Brothers, чийто дълг достигна 700 милиарда долара, бе изненада. Гръцката криза се развива на забавен каданс вече 18 месеца. Това даде възможност на инвеститорите да намалят рисковете си при суверенния дълг на Гърция, който възлиза на около 340 милиарда евро (480 милиарда долара). Близо 90 милиарда евро вече минаха в балансовите отчети на ЕЦБ, европейците правителства и Международния валутен фонд (МВФ)под формата на заем за Атина.
Леман вся паника отчасти защото имаше огромната несигурност за рискове в балансовия отчет на компанията, а също в балансовите отчети на други компании като застрахователя AIG. Отчетите за държавните финанси на правителствата от еврозоната бяха обект на щателен преглед през миналата година. Както и при Леман, най-големият риск при евентуален гръцки фалит би бил заразяването на други части от финансовата система. Инвеститорите вероятно ще започнат да спекулират за възможни дефолти на Ирландия, Португалия и евентуално Испания. За разлика от Леман усилията за ограничаване на заразата от Гърция вече са в ход. Ирландия и Португалия получават международна спасителна финансова помощ и вече не зависят от средствата, набирани на пазарите. Испания започна финансови
реформи, които поне стабилизираха облигационните й спредове. Първата линия на защита на ЕЦБ при евентуален гръцки дефолт ще бъде политиката й да предлага неограничени заеми на паричния пазар в еврозоната. ЕЦБ също така може да поднови предлагането на пари за по-дълъг срок от сегашния максимален срок от три месеца.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg