EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция планира дефицит от 7,4 % от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция планира дефицит от 7,4 % от БВП

mail09:40 | 23.12.2010прегледи 323 коментарикоментари 0


Парламентът на Гърция одобри тази нощ бюджетът на страната за 2011 г., с който се налагат нови ограничения в разходите, повишаване на данъците съгласно предписанията на ЕС и МВФ в замяна на 110-те милиарда евро по спасителния пакет, предаде Ройтерс.
Следващият гръцки бюджет цели да намали дефицита на задлъжнялата страна до 7,4 на сто от БВП. През тази години дефицитът възлиза на около 9,4 процента.
"Ще направим каквото е необходимо, за да успеем", каза премиерът Георгиос Папандреу на депутатите малко преди да започнат да гласуват. "Ние ще променим тази страна", декларира той.
Бюджетът бе одобрен при строга партийна дисциплина от 156-те депутати на управляващата социалистическа партия в 300-местния парламент.
Лидерът на главната опозиционна партия - консервативната Нова демокрация - каза пред парламента, че бюджетът за 2011 г. и спасителният пакет на ЕС и МВФ няма да спасят Гърция. "ПАСОК [социалистическата партия] лъже, когато казва, че меморандумът с ЕС/МВФ ще извади гръцката икономика от кризата. Той ще я задълбочи", каза Андонис Самарас. Той добави, че правителствената политика намалява брутния вътрешен продукт повече, отколкото намалява дефицита.
Общественият транспорт бе спрял вчера в Атина, като 3000 демонстрантите мирно протестираха пред сградата на парламента заради намаляването на заплатите в публичния сектор.
Мерките, които прилага правителството в Атина за възстановяване на бюджетната стабилност и за подобряване на конкурентността, са напълно наложителни, но не са достатъчни.
Оценката се прави от института за икономически и промишлени изследвания и се съдържа в негов доклад за гръцката икономика, цитиран от гръцките вестници днес.
Анализаторите от същия институт смятат, че свиванвето на гръцката икономика е по-голямо през последните три месеца на тази година и че рецесията през 2010 г. ще възлезе на 4,2 на сто.
За безработицата те предвиждат, че ще е в границите на 12,2 на сто за тази година.
Дълбоката рецесия ще доведе до по-нататъшно отслабване на потреблението заради скока на безработицата и заради орязване на доходите в държавния сектор и на
пенсионерите, се казва още в доклада.
Според икономистите споразумението, подписано от правителството в Атина с т. нар. тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и мерките, предприети в замяна на отпусканите от тях заеми, са
необходими за бюджетното оздравяване на страната.
Те определят споразумението с трите институции като "необходимата терапия", която политическата система не е в състояние да предложи, и смятат, че сегашната гръцка криза е може би шанс да се поправят сериозните грешки от миналото по
отношение на "тромавия и неефикасен" публичен сектор.
Без споразумението и заемите в размер на 110 млрд. евро Гърция щеше да спре плащанията по дълга и това щеше да има катастрофални последици за икономиката и обществото като цяло, пише още в доклада на гръцкия институт.
Авторите му предупреждават, че ако мерките, които вече се прилагат, са напълно необходими, те не могат да се смятат за достатъчни за икономическото възстановяване на страната.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg