EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция няма да върне финансовата помощ на Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция няма да върне финансовата помощ на Германия

mail15:15 | 28.04.2010прегледи 1153 коментарикоментари 0


Гърция никога няма да върне финансовата помощ, която  Германия възнамерява да деблокира като част от европейския механизъм в помощ на Атина, предупреди влиятелният германски икономист Ханс-Вернер Зин, цитиран от Франс прес.
Зин, който е президент на Института за икономически изследвания Ifo, отговори на въпроса на радио Ем Де Ер дали вярва, че Гърция ще върне помощта на Германия с думите: "Право да ви кажа, не".
Според него Гърция няма да е в състояние да води необходимата твърда политика и накрая ще поиска опростяване на дълга към Германия. Той предупреди Берлин да не се оставя да бъде притискан от чужди страни, "които сами се намират в категорията на грешниците".
"Разбираемо е, че италианците и испанците ни притискат да платим безусловно сега, тъй като това ще бъде важен прецедент за тях", изтъкна Зин.
Страните от еврозоната трябва да подадат ясен сигнал, че няма да допуснат неплатежоспособност на Гърция, заяви в интервю за в. "Ханделсблат" германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС.  Той посочи, че е необходимо бързо решение, като целта е да се разработи устойчива програма за финансово оздравяване на Гърция, за да може тя отново да взима кредити в средна и краткосрочна перспектива.
Преговорите за финализиране на международната помощ за Гърция напредват бързо, обяви днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес. Брюксел посочи, че възнамерява да обяви решението си в близките дни.
Ръководителите на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан и на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише са днес в Берлин, за да убедят германските депутати, че е спешно да се помогне на Гърция на фона на паниката, обзела пазарите и на ускорената подготовка за задействане на европейския план за помощ.
Строс-Кан и Трише се срещнаха с председателите на парламентарните групи в Бундестага - долната камара на германския  парламент - и с някои членове на комисията по финансовите въпроси.
МВФ и Европейската комисия преговарят активно с гръцкото правителство по програма за оздравяване на гръцките държавни финанси, което е условие, поставяно най-вече от Германия за отпускането на финансова помощ. 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg