EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция, Естония и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция, Естония и България

mail13:46 | 27.04.2010прегледи 1221 коментарикоментари 1


Георги Ангелов,ikonomika.org

Гърците все още живеят в някаква илюзия и сякаш не осъзнават в колко тежко положение са се поставили. Което им гарантира продължаващи страдания – защото когато не се вземат мерки навреме, след това излизането от негативната спирала е много по-трудно. Но това, разбира се, си има и добрите страни, тъй като ще помогне на гърците да преживеят катарзис и да се осъзнаят, а освен това ще помогне и на други съседни страни (като България, например) да разберат защо трябва да се внимава с дефицитите и популизма.

Естония е пример за точно обратната на гръцката политика – взеха се мерки много рано като не просто се намали бюджетният дефицит, а въобще не се позволи образуване на голям бюджетен дефицит. Бяха приети важни реформи (пенсионна система, болнични и пр.) В резултат песимизмът на инвеститорите изчезва и е заместен от оптимизъм, има рязко подобрение на прогнозите за икономиката на страната, интересът на чуждите инвеститори е рекорден, фондовата борса е отбелязала растеж 45% за 6 месеца, износът рязко се увеличава, страната е на път да влезе в еврозоната, лихвените проценти рязко спадат (след рязкото увеличение заради кризата). Не че няма рискове, но правителството е доказало, че когато се наложи може да взема необходимите мерки.

България все още е в неясна позиция – през 2009 се разглеждаше като втора Естония, после започна да се държи като втора Гърция, напоследък има известно осъзнаване. Засега сме в средата, но не в "златната среда", а в неопределената среда, което въобще не е добре. Все пак, има и добри новини – вчера конвергентната програма на България беше одобрена. Да се надяваме, че тя ще започне и да се изпълнява, с всички предвидени реформи. Също така, ще е добре да се затегне бюджетната дисциплина и бюджет 2010 да бъде балансиран. Това ще помогне да се избегне процедурата по свръхдефицит и да се влезе в механизма ERMII. Но най-много ще помогне на инвеститорите, предприемачите и кредиторите бързо да сменят негативното си отношение към страната и съответно да се отбележи сериозен икономически растеж.


 


 
Коментари
 
fiscalis - 27-04-2010 г. 14:45:00

трудно е да се коментира Г.Ангелов, за всички е ясно, че само той знае какво е написал и какво е искал да каже. Не мога да не спомена, че това същество прави всичко възможно, та населението на България да се психира (зомбира) видно е и от този трактат, как веднъж казва нещо позитивно, после нещо негативно и читателите, респективно население влиза в една спирала. Целта на упражнението на този иднивид е да се съсипе българското общество, а това е добре дошло за "Отворено общество" и неговия собственик.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg