EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция депортира първите мигранти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция депортира първите мигранти

mail09:01 | 04.04.2016прегледи 954 коментарикоментари 0


Първият кораб с мигранти, които трябва да бъдат върнати от Гърция в Турция по силата на споразумението между ЕС и Анкара, потегли от остров Лесбос, съобщиха Ройтерс и Франс прес. По-рано днес автобуси, превозващи стотици мигранти, които трябва да бъдат експулсирани в Турция, пристигнаха на пристанищата на гръцките острови Лесбос и Хиос. Два турски кораба в Лесбос и един в Хиос чакаха на кейовете, за да качат мигрантите, ескортирани от полицаи от Агенцията за управление на външните граници на ЕС /Фронтекс/.

Два часа по-късно ферибот пристигна в турското пристанище Дикили в понеделник, превозвайки първите върнати обратно от Гърция мигранти, според споразумението между ЕС и Турция с ел овладяване на мигрантската криза в Европа, съобщава репортер на AFP. Катамаранът „Незли Джале“ пристигна от гръцкия остров Лесбос в 9.20 часа с няколко десетки пътници на борда. Очаква се в понеделник, първият ден от операцията, в Дикили и на пристанището на Чешме да пристигнат няколко стотин мигранти.

В първата група върнати от Гърция в Турция мигранти в понеделник няма сирийци, каза турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир. Министърът каза още пред телевизия Haberturk , че парламентът при необходимост ще работи през почивните дни, за да изпълни критериите за отмяната на шенгенските визи за турски граждани.

Първите сирийци пристигнаха в понеделник от Истанбул в Германия според спорния договор между ЕС и Турция за мигрантите, съобщи пред AFP представител на германската федерална служба за бежанците. Шестнадесет кандидати за убежище пристигнаха в северния град Хановер и ще бъдат отведени в бежански лагер на 140 км от града. Втора група сирийци се очаква да пристигне в Хановер по обед, допълва източникът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg