EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция да съживи държавните предприятия, искат от ЕК и МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция да съживи държавните предприятия, искат от ЕК и МВФ

mail10:20 | 03.08.2010прегледи 556 коментарикоментари 0


Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са поискали от Гърция да предприеме строги мерки за оздравяване на държавните предприятия и борба с укриването на данъци, съобщиха гръцките медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Групата експерти, които преди седмица започнаха нова инспекция на финансовото състояние и хода на реформите в Гърция, вчера предадоха своя доклад със заключения на финансовия министър Георгиос Папаконстантину.
В доклада трите институции настояват за приватизиране на Националната електрическа компания (ДЕИ) с продажба на 40 процента от акциите на действащите електростанции и финансово оздравяване на държавните железници ОСЕ и на транспортния сектор като цяло. Те предлагат също засилване на контрола върху разходите на местната администрация и държавните болници. Сред препоръчаните мерки е и либерализиране на т.нар. затворени професии - сектори, в които нови лицензи не са издавани от десетилетия насам. Те включват професии като шофьори на товарни камиони и цистерни, таксиметрови шофьори, фармацевти, адвокати, нотариуси, архитекти, строителни инженери и др.
Именно плановете за либерализация на затворените професии предизвика продължилата близо седмица стачка на превозвачите, която създаде огромни проблеми заради недостиг на горива в бензиностанциите, припомня агенцията.
След преговорите с представителите на трите институции (т.нар. "тройка"), високопоставени служители на гръцкото финансово министерство изразиха мнението, че Атина ще получи до 13 септември втория транш от пакета кредити от ЕС и МВФ на обща стойност 110 млрд. евро.
На 20 август ще заседава специалната група на ЕС, която се очаква да одобри отпусканата от еврозоната "европейска" част от втория транш. Министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС ще разгледат искането на Гърция за отпускане на сумата на заседание на 6-7 септември, а МВФ - на 10 септември.
Експерти от "тройката" ще пристигнат на нова инспекция в Гърция в края на октомври, за да анализират проектобюджета на Гърция за 2011 г. В него ще бъдат отразени поетите от страната ангажименти за намаляване на бюджетния дефицит до 7,6 процента от БВП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162