EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция вярна на Русия за енергийните проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция вярна на Русия за енергийните проекти

mail13:00 | 07.06.2010прегледи 684 коментарикоментари 0


"Газпром" и гръцката компания  "ДЕСФА"  одобриха днес устава на  съвместната проектна компания, която се създава за строителство и  експлоатация на  гръцкия участък от  газопровода "Южен поток", съобщи ИТАР-ТАСС.
Компанията, създадена на паритетна основа, ще бъде регистрирана в Гърция.  Планира се формалните процедури по нейната регистрация  да започнат в най-близко време. В Съвета на директорите  на съвместната компания  от "Газпром" ще влязат  Александър Медведев  и Влада Русакова, а от гръцка - Георгиос Папарсенос  и Димитриос  Маврокефалос.
"Южен поток"  е съвместен проект на  "Газпром" и италианския концерн  ЕНИ, предвиждащ  доставки на руски и евентуално  средноазиатски газ  в Европа през Черно море.  Меморандумът за строителството бе подписан в Рим  през юни  2007 година.
Газопроводът, който трябва да  намали зависимостта  на доставчиците и купувачите  от  страни като  Украйна и Турция, ще мине по дъното на  Черно море от Новоросийск до Варна. По-нататък две негови разклонения  ще преминат през Балканския полуостров към Италия и  Австрия. Инвестициите в проекта  се оценяват на 25 милиарда евро.  По план  "Южен поток" трябва да  влезе в експлоатация  към 2015г.  По тръбопровода  с мощност  63 милиарда кубически метра   с протежение  около 900 км  годишно се планира  да се изнасят около 35 процента от руския газ в Европа.
Гърция се надява  да продължи с Русия  договора за доставка на газ  след 2016 г. , когато изтича срокът на  действащия договор, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Гърция Спирос Кувелис на заседание в Москва на смесената руско-гръцка комисия за икономическо, промишлено и научно-техническо сътрудничество, съобщи ИТАР-ТАСС. Руско-гръцките отношения се развиват по възходяща линия, отбеляза той, напомняйки, че за първото тримесечие на тази година стокообменът между двете страни е нараснал със 72% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал около 1 милиард долара.
Същевременно гръцкото правителство полага усилия да спаси проекта за петролопровода Бургас - Александруполис, както и да не позволи евентуален негов провал да повлече и проекта за газопровода Южен поток, отбеляза преди дни гръцкото икономическо издание "Имерисия".
В рамките на "спасителната акция" днес министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Тина Бирбили е в Москва, където се очаква да бъде подписано споразумение между гръцката компания ДЕСФА, която управлява газоразпределителната мрежа в Гърция, и руския гигант Газпром за учредяването на съвместна компания, която ще отговаря за гръцката отсечка от Южен поток.
Цитирани от изданието източници посочват, че по време на визитата гръцката страна ще настоява да бъде обсъден и въпросът за Бургас - Александруполис, макар че той не е включен в официалния дневен ред.
Руската страна изглежда особено обезпокоена от позицията на България по отношение на проекта, пише "Имерисия".
По време на посещението си министър Бирбили отново ще потвърди интереса на гръцкото правителство към реализирането на Бургас-Александруполис, макар че руснаците заплашват със замразяване на проекта и пренасочване към конкурентния петролопровод Самсун-Джейхан.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4225