EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция - краен предел на икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция - краен предел на икономии

mail11:10 | 25.10.2010прегледи 602 коментарикоментари 0


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу изключи възможността за ново съкращаване на държавните разходи или увеличение на данъците, "каквото и да се случи", предаде АФП. Каквото и да се случи, няма да има допълнително натоварване за държавните служители и пенсионерите и няма да има увеличение на данъците над това, за което поехме ангажимент, посочи Папандреу в статия, публикувана в ежедневника "Вима".
Всички в Гърция, както и извън нея, трябва да разберат, че жертвите, направени от гръцкия народ са безпрецедентни, добави той. Премиерът отправи тези послания две седмици преди местните избори в страната, насрочени за 7 ноември.
Според последните социологически поручвания управляващите социалисти, чиято популярност бе накърнена от предприетите тази година сурови мерки за икономии, имат малки шансове да спечелят победа на местните избори в Атина и Солун.
Резлутатът от изборите е непредвидим в много райони заради оспорваната административна реорганизация с цел осъществяване на икономии, която ще доведе до сливане на кметства и областни управления.
Миналата седмица еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен заяви, че Атина може да се наложи да прибегне към допълнителни мерки за икономии, за да спази целите си за дефицита през 2011 г., при положение че се очертава преразглеждане към увеличение на бюджетния дефицит на страната.
Вчера министърът на финансите Георгиос Папаконстантину подчерта, че целта за бюджетния дефицит за 2011 г. няма да се промени и ще остане 7,6 процента от брутния вътрешен продукт.
Значението на вота на 7 ноември придоби дълбоко политическо измерение: гражданите ще дадат ясен сигнал за това накъде искат да върви страната, добави Папандреу.Усилията не са приключили, тревогата не е приключила и 2011 г. е другата половина от пътя, една решаваща година, последната от рецесията, посочи премиерът.
В интервю за гръцкия ежедневник "Катимерини" американският икономист Нуриел Рубини отбелязва, че дефолт по плащанията на дълга е неизбежен за Гърция въпреки шоковите мерки, наложени от правителството за намаляване на бюджетния дефицит.
Според Рубини е невъзможно Гърция да оцелее с дълг, достигащ 150 процента от брутния вътрешен продукт, и контролирано преструктуриране на дълга е необходимо.
Според мен това е неизбежно, заяви той. Ако не искате да използвате термина дефолт по плащанията, наречете това преструктуриране под натиск. Това е ставало много пъти и никой не вярва, че това няма да се случи на Гърция, добави Рубини.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg