EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция & кредиторите се договориха за 3-та програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция & кредиторите се договориха за 3-та програма

mail16:43 | 11.08.2015прегледи 3350 коментарикоментари 0


Международните кредитори и гръцкото правителство постигнаха споразумение по третата програма на финансова помощ за Атина. Това потвърди по време на пресконференция в Брюксел, представител на Европейската комисия.

Европейската комисия уточни, че постигнатото споразумение е на "техническо", а не на "политическо" ниво. Представителката на комисията подчерта, че постигнатото принципно споразумение в момента се нуждае от политическо одобрение.

Гръцкото правителство и международните кредитори са постигнали споразумение относно третата кредитна програма, предназначена за три години, обяви тази сутрин представител на Министерството на финансите на Гърция.

Постигнато е съгласие по две ключови теми на дискусии с ръководителите на мисии на кредиторите - новият приватизационен фонд, в който за 30 години ще се натрупат държавни активи на стойност 50 млрд. евро и решаване на проблемите на банките с необслужвани кредити, които достигнаха 90 млрд.евро.

По-рано Гърция и ръководителите на мисията на международните кредитори постигнаха съгласие за предварително споразумение относно основния сценарий за макроикономическите показатели на страната. Очаква се първичният излишък на държавния бюджет на страната през 2016 г. са бъде 0,5 на сто от БВП, а през 2017 г. - 1,0% от БВП. Този сценарий предвижда намаляване на БВП на Гърция с 0,5 % през 2016 г., а през 2017 г. връщане на страната към икономически растеж от 2,3%.

От оценката на макроикономическото развитие зависи общата сума на третата програма за Гърция. Държавните глави и правителствените ръководители на срещата на върха на еврозоната на 12-13 юли се съгласиха, че помощта за Атина трябва да е около 86 милиарда евро. В същото време Международният валутен фонд смята, че размерът й трябва да бъде по-голям - около 90 милиарда евро.

Други подробности за споразумението все още не са известни.

Цитиран от гръцкия телевизионен канал "ЕРТ", гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотис заяви, че срещата е миналата "добре и остават за уточнение само няколко подробности".

Той не даде повече детайли за това какво точно е заложено на карта. Телевизионният канал съобщи, че скоро се очаква документите да влязат за гласуване в гръцкия парламент. Гласуването вероятно ще се проведе в четвъртък. Разпоредбите, за които депутатите ще дадат гласа си, включват меморандум за разбирателство, както и мерките, които правителството трябва да изпълни, за да получи транш от новата помощ

Предполага се, че в петък ще се проведе видеоконферентна връзка на финансовите министри от еврозоната, които да одобрят третата тригодишна спасителна програма за Атина. Гърция иска да получи първия транш до 20 август, за да изплати дълговете си пред ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро. /ТАСС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg