EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърците обръщат парите си в злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърците обръщат парите си в злато

mail14:10 | 15.07.2011прегледи 1024 коментарикоментари 1


Гърци теглят пари от банки и ги влагат в злато, твърди днес в. "Ники" в своя публикация, озаглавена "Завръщаме се към ерата на златната лира". В материала се отбелязва, че икономическата несигурност и появата на опцията за "селективен дефолт" са тласнали вложителите да теглят пари и да ги влагат в злато. Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че Гърция "не е застрашена от банкрут" и че банковата й система е "напълно защитена", дори да се стигне до "селективен дефолт" след втори спасителен заем.
Плановете на ЕС да отпусне на Гърция втори заем предизвикаха безпокойство, че рейтинговите агенции може да намалят рейтинга й до "селективен дефолт" - рейтинг, който се дава на страни, за които се смята, че не изпълняват задълженията си по плащането на дълга си. Някои експерти изразиха опасения, че това може да предизвика сътресение на пазарите в страната и в цяла Европа.Тежестта на дълга продължава да расте като дял от националния приход заради затъващата икономика на страната. Въпреки че тя отчете растеж през първата четвърт на годината, Гърция прекара повечето време от 2008 г. насам в рецесия и се очаква икономиката й да продължи да се свива в идните тримесечия. По-рано тази седмица агенция Фич понижи рейтинга на Гърция с още три степени - от B+ до CCC (латински букви), което е една степен преди неплатежоспособност или "селективен дефолт" на страната.  От своя страна Международният валутен фонд /МВФ/ предупреди, че националният дълг на Гърция може да достигне 172% от Брутния вътрешен продукт през 2012 г., над прогнозираните от фонда през март 159%. В момента Гърция разчита на международен заем в размер на 110 милиарда евро от страните в еврозоната и МВФ.

 

 


 
Коментари
 
paola - 17-07-2011 г. 17:33:08

tezi mrasni vizantiici srinaha ikonomiata na evropa uj rejat pensii zaplati ni6to takova lwjat evroparlamenta qdqt i piat vsi4kite sa po po4ivki hi4 ne sa po4uvstvalisas po 20 evro im namalqvat pensiite koito sa nad 1700 evro i revat VWN OT EVROPA ZIGANI MRWSNI MQSTOTO NE VI ETAM

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg