EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гълъбово е против затварянето на „Брикел”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гълъбово е против затварянето на „Брикел”

mail10:42 | 30.08.2010прегледи 2142 коментарикоментари 0


Община Гълъбово се обяви против затварянето на енергийното дружество Брикел, макар че то продължава да бъде сред основните замърсители на околната среда в региона. Общинските съветници приеха специална декларация в защита на предприятието на извънредно заседание снощи, предаде информационна агенция Стандарт Нюз. Тя щяла за да бъде изпратена до президента, председателя на парламента, премиера и министрите на околната среда и водите и на труда и социалната политика.
Според градските старейшини в миньорското градче спирането на ТЕЦ-а и единствената у нас брикетна фабрика щяло да има висока икономическа и социална цена. То щяло да предизвика вълна от безработица в региона, проблеми с топлоснабдяването на училища, детски градини, здравни заведени и обществени сграда, лишаване на населението от най-евтиното твърдо гориво – брикетите.
Общинарите настояват държавата даде още един шанс на Брикел за модернизиране на мощностите. Вече бил сключен предварителен договор с немска фирма за проектиране и изграждане на сероочистваща инсталация за пречистване на димните газове от производството. Тя обаче можела да бъде готова едва през 2012 година.  
Остава открит обаче въпросът защо енергийното дружество, собственост на енергийния бос Христо Ковачки, досега не модернизира производството  след като още през 2007 г. му бяха дадени само 20 хил. часа живот без екоинсталация. Те изтекоха и от екоминистерството официално обявиха, че от 1 септември Брикел трябва да преустанови работа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg