EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Губим до 70 млн. евро от неизпълнен ж.п. проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Губим до 70 млн. евро от неизпълнен ж.п. проект

mail10:07 | 19.05.2010прегледи 994 коментарикоментари 0


България ще реализира огромни загуби по програма ИСПА заради забавянето на строежа на високоскоростната жп линия от Първомай до Свиленград, съобщи информационна агенция Стандарт Нюз, позовавайки се на изказване на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
Той уточни, че засега разчетите показват, че страната ни няма да успее да усвои между 40 и 70 милиона евро. Финансовият меморандум по ИСПА, който приключва до края на тази година, не може да бъде удължаван според Европейската комисия. "За да продължи все пак строителството, ще се опитаме да компенсираме загубите със средства по оперативна програма "Транспорт", каза Цветков. Той уточни, че тепърва ще се търсят неустойки от фирмата-изпълнител на реконструкцията на трасето, италианската "Асталди".
Министърът призна обаче, че за забавянето има вина и държавата, тъй като все още има неотчуждени земи от трасето и неиздадени разрешителни. Първата част от проекта от Крумово до Първомай се изпълнява в срок и вероятно ще приключи според първоначалните разчети.
Александър Цветков пристигна край Свиленград за реалния пуск на първия обект по оперативна програма "Транспорт" у нас, който е за електрификация и реконструкция на железопътната линия от Свиленград до турската граница. Трасето трябва да бъде завършено до 30 юни 2011 година. 17-километровият нов железопътен път е за 86 милиона лева. В рамките на трасето ще бъде изграден и близо половинкилометров мост, който ще е вторият по големина след Дунав мост, похвалиха се от фирмата-изпълнител, чешкото акционерно дружество "ОХЛ ЖС".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg