EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцкият дълг устойчив въпреки Ковид

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцкият дълг устойчив въпреки Ковид

mail16:35 | 04.12.2020прегледи 635 коментарикоментари 0


МВФ обяви, че огромният държавен дълг на Гърция е устойчив в средносрочен план, въпреки "безпрецедентната несигурност" за всички сектори на икономиката заради пандемията от COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

След края на поредния кръг преговори за оценка на гръцките финанси, МВФ посочи, че тази година се очаква гръцката икономика да се свие с 9,5 процента преди да нарасне с 5,7 на сто през 2021 г. Държавният дълг ще достигне рекордните 208 процента от БВП тази година преди да спадне до 199 на сто през 2021 г. През 2019 г. публичният дълг на Гърция вече бе 181 процента, предаде БТА. 

МВФ, заедно с европейските кредитори на Гърция, продължава да наблюдава икономиката на страната след края на острата финансова криза от периода 2010-2018 г. и спасителните програми, които спасиха Гърция от фалит, когато тя загуби достъпа си до международните пазари.

МВФ посочи, че средносрочното икономическо възстановяване ще бъде подкрепено от възстановяване на частното потребление, инвестиции, свързани с приватизация, първите траншове на грантове от ЕС, както и от по-висок износ.

Според Фонда пандемията носи безпрецедентна несигурност и рискове за всички сектори на икономиката, които се засилват заради наследството от кризата. Европейските фондове и значителният паричен буфер на правителството обаче ще намалят рисковете за уязвимост на публичния дълг.

Основните рискове произлизат от удължаване на пандемията, което би дерайлирало очакваното възраждане на туризма, посочва МВФ. Туризмът генерира около една пета от БВП на Гърция, но бе смазан тази година заради пандемията, отбелязва АП.

В изявлението си МВФ също така похвали реакцията на гръцкото правителство на пандемията, като я определи като "бърза, достатъчно голяма и адекватно насочена към тежко засегнатите домакинства и бизнеси".

Европейските кредитори на Гърция одобриха отпускането на още 767 милиона евро на Атина за мерки в помощ на дълга.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987