EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките банки очакват над 50 % спад на печалбите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките банки очакват над 50 % спад на печалбите

mail13:01 | 25.08.2010прегледи 901 коментарикоментари 0


Спад на печалбите от над 60 на сто очакват банките в Гърция за  второто тримесечие на тази година, пише атинският в. "Катимерини".
Анализатори прогнозират, че тази тенденция ще засили натиска, упражняван от страна на правителството в Атина и гръцката централна банка, за сливания на банки. Преценява се, че макар и тези сливания да не решат проблема с ликвидността,
все пак ще помогнат за намаляване на конкуренцията, за ограничаване на разходите в банковия сектор и за привличане на вложители.
Bloomberg вчера съобщи, че гръцките банки са под нарастващ  политически натиск за обединение заради очертаващ се спад на печалбите и заради нарасналите лоши кредити.
Финансовият министър Георгиос Папаконстантину и шефът на централната банка Георгиос Провопулос са призовали най-големите финансови институции - Националната банка на Гърция, Юробанк, Алфа банк и Пиреос банк да обмислят начини за партньорство.
През март управителят на Гръцката централна банка заяви, че променящият се пейзаж в Гърция и на Балканите ще създаде условия за по-голяма консолидация в банковия сектор.
"Консолидирането на гръцката банкова система в средносрочен до дългосрочен план е неизбежно. През следващите години икономическият пейзаж в Гърция и съседните страни ще се различава от този през последните 10-15 години. Говоря за следващите няколко години, а не месеци", отбелязва Провопулос.
На въпрос за риска от понижаване на кредитния рейтинг на страната, управителят посочи, че не е обезпокоен от тази възможност. "Предвид факта, че Гърция започна смела политика за възвръщане на доверието, не се опасявам от ново понижаване", изтъкна той. Провопулос дори оцени, че предстои повишаване на кредитния рейтинг на Гърция, вероятно през следващите няколко месеца.
Запитан за предложението за създаване на Европейски валутен фонд, Провопулос оцени, че е нямало да се стигне до подобна инициатива, ако всички страни бяха спазвали строга фискална дисциплина и правилата на Пакта за стабилност. "Има и други страни, които не спазваха фискалните правила. Гърция не е изключение", изтъкна той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163