EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гръцките банки затворени + становище на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките банки затворени + становище на БНБ

mail09:27 | 29.06.2015прегледи 1963 коментарикоментари 0


Решение за спиране на работата на гръцките банки до неделя, 6 юли, бе взето от правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансова стабилност, съобщи изданието "Прото тема", цитирано от ТАСС. По-късно ще бъде определен дневният лимит за теглене от банкоматите. Освен банките, няма да работи и фондовата борса в Атина, поне в понеделник. Очакват се и ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати. Според по-ранни информации на "Файненшъл таймс" Гърция планира да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и ранния достъп до срочни депозити. 

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава следното в специално становище:


• българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни;
• българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство;
• негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.
Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.
Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.

 

Курсът на еврото се понижи под прага от 1,10 долара в днешната междубанкова търговия на фона на ескалацията на гръцката криза, предаде ДПА. Тази сутрин единната европейска валута се разменяше за
1,0998 долара, след като през нощта котировките бяха поставени под още по-силен натиск и достигнаха 1,0955 долара. В петък Европейската централна банка определи референтен курс от 1,1160 долара за едно евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg