EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гроздоберът започна по-рано

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гроздоберът започна по-рано

mail13:05 | 24.09.2019прегледи 713 коментарикоментари 0


Втора-трета година гроздоберът започва по-рано заради климатичните  промени и това е една от причините за възникналите затруднения в  кампанията в Силистренско. Тази любопитна подробност съобщи  ръководителят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир  Коев, който заедно със заместник-министъра на земеделието, храните и  горите Чавдар Маринов имаше среща с производители на грозде и вино  от Силистренско.

Двамата поставиха акцент от необходимостта от създаването на групи и организации на производителите. "Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара. Това е една от мерките. Отделно е възможно едно прелокализиране на пазара.

В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат те по-малки количества в страната да предлагат, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена", препоръча заместник-министър Чавдар Маринов. Според Красимир Коев никъде в Европа не се субсидира килограм грозде. Това се случва единствено от взаимно-спомагателни фондове - организации, които са си направили самите лозари с винарите, обясни Коев и подчерта, че има възможност такава мярка с европейски средства да бъде включена в програмата на лозарите. "Но го има момента за частта, която да дадат от себе си", подчерта той.

"Искам да успокоя всички хора в региона, че гроздето ще бъде прибрано. Просто трябва повече информираност къде какви количества грозде има, за да могат винарските предприятия да се ориентират", каза Коев. Подчертано бе, че държавата и Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната агенция по лозата и виното правят всичко възможно за разясняването на новите мерки, които ще се въведат от следващата година, които могат да компенсират подобни кризисни ситуации./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg