EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гриша Ганчев – конфуз за Great Wall

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гриша Ганчев – конфуз за Great Wall

mail13:45 | 30.05.2012прегледи 3101 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Както вече е известно специализираната прокуратура повдигна обвинения на предприемача Гриша Ганчев. Той е обвинен, че ръководи организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система, както и за закана за убийство /отправена към директора на НАП Красимир Стефанов/. На Ганчев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция" от 500 000 лв. Наложена му е забрана да напуска страната.
Кой е Гриша Ганчев?
Ганчев е поредният предприемач на прехода, който става обект на прокуратурата. 51-годишният бизнесмен е роден в Ловеч, завършва спортно училище, ВИИ "Карл Маркс" със специалност „Счетоводство и контрол“, школа по мениджмънт в Сейнт Луис, САЩ (1990). Бизнесът му започва през същата година, като основава „Литекс комерс“ АД, фирма за търговия с петролни продукти. Десет години по-късно установява главният си офис в София, като разширява периметъра си на работа - енергетиката, хранителната промишленост, транспорт, туризъм, финанси, хотелиерство, строителство, недвижими имоти и т.н. Инвестира в ПФК Литекс (Ловеч), но преди дни обяви, че спира да финансира футболния клуб.
Инвестиция с китайския автомобилостроител GreatWall
Най-престижна обаче е съвместната инвестиция на „Литекс моторс“ с китайската компания „Great Wall Motor Co.“ – автомобилният завод край Ловеч, който стартира работа в началото на 2012 година.
През есента на 2009 година Литекс Моторс и най-големият частен китайски автомобилостроител GWM подписват договор за сътрудничество. На база на този договор Литекс Моторс стартира изграждане на завод за производство на автомобили Great Wall с площ от близо 500 декара. Капацитетът на завода е 50 000 автомобила годишно при две работни смени. Очаква се инвестицията /около 100 млн. евро за следващите пет години/ да разкрие близо 2 000 работни места. Автомобилите, които се произвеждат са предназначени за европейските пазари. Основните модели, които първоначално се сглобяват, включват SUV Hover H5, пикапът Steed 5, и Voleex C10.
Great Wall Motor заема 10-то място сред китайските производители на автомобили .
До 2016 година компанията възнамерява да разработва и да пусне на пазара в Европа разнообразна моделна гама, чиято основна задача е да предложи коли с конкурентно съотношение цена-продукт. Компанията е единственият китайски производител на автомобили, който понастоящем продава на европейския пазар и има съответното типово одобрение на продуктите си, съобразно изискванията на ЕС.
Как ще реагира китайската фирма на разразилата се около деловия им партньор  захарна афера /плюс укриване на ДДС/, в която той, неговият син и още хора от екипа му са разследвани от властите, е трудно да се каже за момента.
Впрочем Китай не реагира публично, когато името на Ганчев се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Тодор Батков, Васил Божков и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Ганчев е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския футбол с организираната престъпност. Дори и да бъдат изцяло свалени обвиненията към Ганчев, случващото се хвърля сянка върху него и китайската страна едва ли и този път ще остави нещата без коментар.
 

За "Наглите" и показанията 
Преди месеци Гриша Ганчев даде показания по делото "Наглите". Поведението му принуди председателя на състава съдия Виолета Магдалинчева да го заплаши с глоба от 500 лева за проявено неуважение, съобщава тогава агенция БГНЕС, които ЕN.bg припомня сега. „Ганчев бе изключително пестелив в показанията си, отговаряше с по едно изречение. Съдия Магдалинчева помоли да разкаже повече, а той поиска конкретни въпроси. Така разказа, че е получил карта, не знае от кого, а на нея получил sms-и. Първоначално поискали 10 млн. евро, каза Ганчев. Когато съдийката го попита дали sms е получен на пратената карта, Гриша Ганчев попита съдия Магдалинчева: "Госпожо, не сте ли чели делото?", Съдията запази самообладание и отговори: "Я да помислим, дали съм чела делото?!" и след това му обясни видимо спокойно, защо го разпитват и какъв е редът за това. Така Гриша Ганчев разказа вече, че е получил и sms за това, че има пратка и така взел първия отрязан пръст. Пратили го на лабораторни изследвания и било потвърдено, че той е от Ангел Бончев. При sms – а за втория пръст, обаче, той спрял да преговаря с похитителите. Защо спряхте?, попита съдийката. "Как защо, това минава всякакви граници, другия път да ми пратят ръка, глава...", отговори видимо раздразнен Ганчев. До заплахата от глоба се стигна, след като започнаха въпросите на адвокатите. Единият от адвокатите започна разпита си на Ганчев, но футболният бос го попита: "Ти кой си?". Това предизвика учудване в залата и съдия Магдалинчева поиска да обясни въпроса си. Ганчев каза, че не го знае кой е, а Магдалинчева му върна въпроса, като го попита дали за първи път влиза в съда. Тук Гриша Ганчев заяви, че му е за първи път. А той е давал показания и по друго дело - това за варненската съдийка, която е подсъдима за подкуп. Съдия Магдалинчева, обаче, не знае това и затова му пожела искрено, след като е за първи път, дано да му е и за последен. На въпрос на другия адвокат, обаче, дали е дал парите на сем. Бончеви безвъзмездно или назаем, Гриша Ганчев отново отговори арогантно: "Да предположим, че е спонсорство". Ганчев все пак отговори, след като съдийката го предупреди, че ако още един път покаже неуважение към някого в процеса, ще бъде глобен с максималния размер. В показанията си Ганчев каза, че е дал около 650 000 евро на сем. Бончеви на два етапа. Единият от отвлечените е именно бившият съдружник на Ганчев – Ангел Бончев. При разпита на самия Ангел Бончев преди време стана ясно, че 397 000 евро е бил откупът, който е платила Камелия Бончева, за да бъде освободен съпругът й Ангел Бончев. 157 000 евро пък е платил Ангел Бончев за освобождаване на съпругата си след нейното отвличане.”

на снимката: Откриване на завода за коли в с.Баховица в началото на 2012 година, в присъствието на премиера Борисов, Гриша Ганчев и изпълнителният директор на GWM г-жа Wang Feng Ying.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039