EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Грийнспан:Високите данъци няма да спасят US икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грийнспан:Високите данъци няма да спасят US икономика

mail14:43 | 18.06.2010прегледи 666 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ не може да си позволи да недооцени деструктивността на взети по време на финансовата криза решения. Америка ще се спаси само, ако поддържа политика на въздържание, пише днес в колонката си в The Wall Street Journal бившият ръководител на ФЕД Алън Грийнспан.
Има вероятност в скоро време САЩ да се изправи пред повишаване на лихвите на държавните облигации. Разбира се, ниските лихви, по мнението на Грийнспан, могат да бъдат поддържани още няколко месеца или дори цяла година. Но със същата лекота могат да бъдат и рязко повишени. Това се случи между октомври 1979 г. и февруари 1980 г., когато лихвите на 10 - годишните облигации се повишиха с почти 4 процентни пункта.
Настоящите американски политици не могат да устоят на изкушението за пореден път да повишат разходите или да понижат данъците за сметка на взети кредити. При това слабото бреме на данъците е крайно важно за поддържане на конкурентоспособността на Америка. Въпросът е в това, какви източници ще спонсорират това понижение - не може да се живее постоянно за сметка на чуждестранни кредити, пише Грийнспан.
Огромният ръст на държавния дълг обяснява необходимостта от намаляване на нивото на новите разходи. След като американският Конгрес за изминалата половин година изхарчи по нови програми стотици милиарди долари, ще му е доста трудно да обясни нежеланието си да добави нов пакет от милиарди долари за една или друга важна програма.
Изходът е в сложното политическо решение по съкращаване на програмата за медицинска помощ, на сериозната инфлация и на повишаване на възрастта, от която хората имат право на пенсия. Само така ще стане възможно запълването на дупката в бюджета, смята Грийнспан, и не препоръчва повишаване на данъците, тъй като това би спряло икономическият ръст и няма да доведе до ръст на приходната част в бюджета.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053