EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гренландия спря нови петролни лицензи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гренландия спря нови петролни лицензи

mail17:40 | 21.07.2021прегледи 994 коментарикоментари 0


Гренландия спря да издава нови лицензи за петролни и газови проучвания заради опасения за влиянието им върху околната среда. Това се посочва в изявление на министерство на минералните ресурси, публикувано днес и цитирано от ДПА и БТА.

Нещо повече - спря всички проучвания за добив на петрол и газ, уточни Асошиейтед прес. Агенцията отбеляза, че лявото правителство на Гренландия, което може би седи върху огромни залежи от петрол (и природен газ) смята, че цената на петролните проучвания е твърде висока, а решението си да спре проучванията то нарече "естествена стъпка", тъй като "приема сериозно климатичната криза". Смята се, че Гренландия празполага с огромни непроучени петролни резерви.

Решението се основава на икономически изчисления наред с отчитане на влиянието от подобни проучвания върху климата и околната среда, се посочва в изявлението. "Тази стъпка бе предприета в интерес на природата ни, на риболова, туристическия сектор и с идеята да насочим бизнеса си към устойчиви възможности", уточнява ведомството.

Въпреки това позицията на правителство е, че е по-добре Гренландия да се съсредоточи върху устойчиво развитие като възможностите за използване на възобновяеми източници на енергия, каза министърът на природните ресурси Нааджа Натаниелсен.

Министърът на околната среда и енергията Калстат Лунд заяви, че правителството, което пое властта след парламентарните избори през април и представи предизборна програма с акцент върху околната среда, приема много сериозно климатичните промени. "Всеки ден можем да видим последствията върху страната ни и сме готови да допринесем за намирането на глобални решения в борбата се климатичните промени", коментира Лунд.

"Петролът не е бъдещето. То принадлежи на възобновяемата енергия и можем да спечелим много в това отношение", цитира позицията на правителството датският вестник "Ингениьорен", който пръв съобщи за решението на властите в Гренландия.

Гренландия, както и Фарьорските острови, официално е част от кралство Дания, но до голяма степен е автономна. Лявата власт в Гренландия (дошла на власт след неотдавнашните избори) охлади ентусиазма и на минни компании, които искаха да разработват богатите залежи от редки метали./ източник: dir.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg