EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гратисен период за тол системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гратисен период за тол системата

mail06:30 | 28.02.2020прегледи 592 коментарикоментари 0


Тол системата стартира от 1 март, но до 27-и с.м. ще има гратисен период, през който тежкотоварните автомобили ще могат да се движат без електронни (бордови) устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти.

Това стана ясно след вечерна среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов и няколко министри. 

"Ние водихме най-приятелски разговори и всичко се изпълни. Сега, до 27 март, да си сложим срок", каза министър-председателят, цитиран от БНР.

Четири дни преди старта на новата система за таксуване от бизнеса заявиха, че транспортните им средства все още не са оборудвани с бордовите устройства, които отчитат изминатото разстояние. От бранша дори заплашиха, че от 1 март ще спрат да превозват пътници и товари.

Превозвачите недоумяват защо трябва да плащат такса за услугата, тъй като доставчиците (на техническите устройства) получават 7% отстъпка от Агенция "Пътна инфраструктура". Те настояват за отстъпка в цената и след среща с проф. Олег Асенов, член на УС на Пътната агенция, стана ясно, че наемната цена на бордови устройства се намалява с 10 лева.

Красимир Лалов от Националния съюз на превозвачите заяви, че липсва физическо време да бъдат сключени договорите. Той посочи, че 200 000 превозни средства за 3 дни от - 26 до 29 февруари и над 20 000 фирми - трябва да бъдат оборудвани, което е физически невъзможно.

Затова на срещата в Министерския съвет беше дадена отсрочка до 27 март, време през което всички транспортни средства да бъдат оборудвани с устройства за отчитане на изминатото разстояние, а дотогава плащането да е чрез маршрутни карти.

Превозвачите изразиха недоволство, че джипиес тракерите, с които и сега разполагат и ги ползват в цяла Европа, ще бъдат несъвместими с нашата тол система. Недоволстват и, че много пътища, които влизат в обхвата на тол системата нямат алтернативни варианти, макар че 80% от пътищата от второкласната пътна мрежа бяха извадени от нейния обхват и че таксите бяха намалени почти двойно, отново след искане на превозвачите.

Бойко Борисов заяви, че на фона на днешната новина, че финансово и икономически сме по-дисциплинирани от Холандия и Германия, което е бум в Европа, ме занимават с два лева-пет лева. "Едно е сега двулентов път с дупки да ползваш, друго е - шест платна. И вие пътувате, знаете, че навсякъде е така. За това ако сте ок на този вариант, 7% забиваме и това е. Не го ли направите, на 27-ми се срещаме и ви казвам продължавайте да плащате винетки или каквото досега сте правили" каза Борисов, цитиран от БНТ.

"Молбата е ми е преди да се направи, да се заговори за протести, за недоволство, обадете ми се. Няма случай да не съм ви приел", обърна се Борисов към представителите на транспортния бизнес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg