EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гражданска отговорност само на един транш

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гражданска отговорност само на един транш

mail15:20 | 04.05.2011прегледи 1561 коментарикоментари 0


Стикери в застраховането вече няма да има и Гражданска отговорност ще се плаща на един транш. Това каза пред журналисти в Министерски съвет днес Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, съобщи пресцентът на МС. На днешното заседание правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Цялата сума на най-масовата застраховка вече ще трябва да бъде плащана наведнъж, при подписването на полицата, без възможност за четири равни вноски, както е към момента. Според КФН с еднократното плащане измамите ще бъдат ограничени.
С промените се цели и прекратяване на трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на "пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху дадено моторно превозно средство.
Предлаганите мерки са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга - застраховател, чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например рискът "кражба" по застраховка "Автокаско".
Неспазването на забраната от страна на лицето, което управлява автомобила, ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение, ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лева, а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лева.
Контролът по спазването на тази мярка ще бъде на Комисията за финансов надзор по отношение на застрахователите и техните търговски практики и на Министерството на вътрешните работи по отношение на водачите на моторни превозни средства, които въпреки въведената забрана и ограничения продължават да поставят върху моторните превозни средства индикации за наличието на сключена застраховка „Автокаско“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044