EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Горивата – картел, акциз и бойкот?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горивата – картел, акциз и бойкот?

mail14:20 | 08.03.2011прегледи 2240 коментарикоментари 1


Явор Иванов

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков поиска Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да проверят сигнал за наличието на картелно споразумение при определяне цените на горивата.Искането е в следствие на постъпил сигнал в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията от браншови организации в автомобилния транспорт за зачестили оплаквания от техни членове, изказващи съмнение при формирането на крайните цени на горивата за потребителите.
Комисията за защита на потребителите няма правомощия да проверява за картелни споразумения. КЗК е правил вече разследване в сектора преди година и половина и тогава бе установено, че няма доказателства за твърденията, че "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ" и "Шел" - основните субекти на пазара, са се споразумели за драстично поскъпване на дизела, както и че "Лукойл" злоупотребява с монополно положение. КЗК обясни, че акцизът и ДДС увеличават цените до 40-50%. Превозвачи днес заплашиха да блокират доставките с храни в цяла северна България заради скъпите горивата. Представителите на бранша поискаха регулиране на цените чрез размера на акцизите.Ако не, фирмите ще трябва да съкращават още персона или да фалират. Акцизите на горивата няма как да се понижат, това заявиха за Нова телевизия от финансовото министерство. Причината - страната ни все още е под минималните изисквания на Европейската общност за акцизните ставки.

Акцизите на всички моторни горива в Хърватия ще бъдат намалени от днес с 0,15 куни /2 евроцента/ за литър съгласно решение на правителството. Мярката цели смекчаване на негативните последствия от нестабилността на световния пазар на суров петрол, съобщи МИА. Намаляването на акцизите ще важи до края на тази година. Министърът на финансите Мартина Далич заяви, че намаляването на акцизите ще означава намалени бюджетни приходи от около 3,37 млн. евро месечно.

Няма компоненти на цената на горивото до бензиноколонката, които да са по-високи от тези в Европа. Това е заключението на анализ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представено преди дни от министър Трайков. По думите му няма изкривявания в производствената цена и в дистрибуторските маржове. „За производствените разходи на едното или другото гориво въпросът остава до голяма степен на пазара, защото ако една рафинерия го продава по-скъпо, по един изкуствен начин, то тогава всеки ще може да купи от друга, която го прави по ефективно“, заяви Трайков, като обясни, че анализът на министерството за съотношението между цените на производители и цените на дребно у нас и на международния пазар, не е показал аномалии.
 

Планирани протести

Въпреки това, недоволството на превозвачите расте. На 13-ти март бензиностанциите ще се напълнят с шофьори, които ще зареждат минимални количества гориво, но ще изискват фактура за това. В неделя протестиращите ще зареждат между 9 и 15 часа, като през всеки следващ ден, времето ще се увеличава.  Друг национален мирен протест срещу високите цени на горивата в страната се планира също за 13 март. Организатори са граждани с идеална цел „НЕ! На високите цени на горивата”, те свикват митинги в по-големите градове, като за всеки от тях има конкретизиран час и място за сбор. Шествия ще се състоят в София, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Бургас, Русе, Варна, Плевен, Перник, Стара Загора, Монтана, Казанлък, Благоевград, Добрич, Асеновград и др. Според организаторите на протеста горивата у нас поскъпнаха с около 10 стотинки заради събитията в Либия, а бензинът и дизелът продължават да поскъпват всеки ден. Увеличават се и съмишленици във Facebook в групите "Ние сме против високите цени на горивата !!!" и "Искаме гориво на нормална цена!"  В социалната мрежа смятат, че цените на горивата в страната са спекулативно високи в резултат от картелиране  и прекалено високия акциз, който трябва адекватно да бъде регулиран до минималните позволени от ЕС нива. Протестиращите настояват до седмица правителство да създаде комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лева за литър. Друго искане е понижаване на ДДС на горивата от 20% на 12%. Ако управляващите не откликнат, ще има втори протест през април, когато ще бъдат затворени пътни артерии.


 
Коментари
 
chara - 08-03-2011 г. 15:45:37

Кой плати шестцифрена сума, за да се “изгуби” по пътя между Министерски съвет и Народно събрание поправка в Закона за енергетиката, регламентираща мониторинга и регулацията на цените на горивата у нас от ДКЕВР по подобие на цените на природния газ още и енергията? http://pozicii.net/2011/03/tsenite-na-gorivata-i-vesramezhliviyatve-monopol-na-velukoylve/

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg